Zorgmodule Zelfmanagement 1.0

Zorgmodule Zelfmanagement 1.0 is een generieke beschrijving van zelfmanagementondersteuning bij mensen met een chronische ziekte. Om zelfmanagement op een methodische manier te begeleiden kunnen vijf stappen gevolgd worden: Achterhalen, Adviseren, Afspreken, Assisteren en Arrangeren (het 5A-model). Van zelfmanagementondersteuning wordt verwacht dat het de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen met chronische ziekten kan verbeteren.

Functionele beschrijving

De zorgmodule heeft tot doel zelfmanagement te versterken door te beschrijven hoe dit binnen de zorgverlening ondersteund kan worden. Beschreven wordt wát er moet gebeuren (functionele beschrijving) en niet door wie.

Behandelaar én coach

De module is geschreven voor zorgverleners en bedoeld als kader. Iedere zorgverlener geeft zelf invulling aan het proces van zelfmanagementondersteuning in zijn eigen zorgpraktijk. Voor zowel de zorgverlener als de patiënt is zelfmanagement een leerproces. De zorgverlener is behandelaar én coach, de patiënt is medebehandelaar én regisseur.

Praktijkervaringen

De zorgmodule is ontwikkeld door het CBO in opdracht van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden, het Kwaliteitsinstituut en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De inhoud is gebaseerd op praktijkervaringen, aangevuld met beschikbare wetenschappelijke evidentie en consensus in de ontwikkelgroep van het CBO.

Download de Zorgmodule Zelfmanagement 1.0 (pdf)


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, Bestuurders / managers
Aantal pagina’s / duur: 68 pagina’s
Ontwikkeld door: CBO
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten