'Een praatpapier voor zelfmanagement'

Praktijkondersteuner Petra HoeversPraktijkondersteuner Petra Hoevers van zorggroep ELZHA neemt graag de tijd voor haar patiënten. In het kader van de werkplaats zelfmanagement experimenteert zij sinds kort met een 'praatpapier'.  

'Ik werk als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk in Wassenaar. Daar begeleid ik mensen met een chronische ziekte zoals diabetes. Ontzettend leuk werk. Ik heb een training gevolgd in motivational interviewing en die techniek pas ik graag toe in mijn werk. Bijvoorbeeld als het niet goed gaat met een patiënt. Vroeger maakte ik daar bijna mijn eigen probleem van. Ik vertelde de patiënt wat hij moest doen. Nu leg ik de verantwoordelijkheid bij de patiënt en laat het aan hem of haar over.

Zelfmanagement voor chronisch zieken

Zelfmanagement werkt goed bij sommige mensen met een chronische ziekte maar niet bij iedereen. Ik geloof meer in maatwerk. Je hebt patiënten die wel weten dat ze een chronische ziekte hebben, maar gevoelsmatig daar niet aan willen. Ze willen er geen tijd voor vrijmaken of ze vinden het moeilijk om hun leefstijl aan te passen. Je zou het niet verwachten, maar ik zie dit wel eens bij hoogopgeleide patiënten.

De tijd nemen voor de patiënt 

Voor patiënten waar het niet goed mee gaat, neem ik de tijd. Het is belangrijk dat ze accepteren dat ze een chronische ziekte hebben. Dat is voor hen moeilijk. Ik blijf met ze in gesprek. Ik blijf luisteren naar wat hen blokkeert om hun leefstijl aan te passen. Collega’s zeggen wel eens dat ik te lief voor ze ben. Maar dat is wat ik bedoel met maatwerk. Als ik niet de tijd neem en geduld heb, loop ik kans dat ze niet meer terugkomen. Dat wil ik niet, dus accepteer ik dat het bij deze patiënten wat langer duurt.

Maatwerk bij zelfmanagement

Maatwerk is dus belangrijk bij zelfmanagement. Aan de ene kant leg ik het probleem bij hen neer. Ik spreek ze aan op hun verantwoordelijkheid. Aan de andere kant maak ik met deze patiënten afspraken waarin we ons allebei kunnen vinden. Als ik dat niet doe, blijven ze weg en heb je kans dat hun waardes alleen maar stijgen.

Experimenteren met praatpapier

In de werkplaats zelfmanagement heb ik geëxperimenteerd met manieren om aan zelfmanagement te doen. Sinds kort gebruik ik een praatpapier: een hulpmiddel bij de gespreksvoering. Daar staan concrete onderwerpen op, daar hou ik van. Ik heb het aan zes patiënten voorgelegd en vier van hen hebben er gebruik van gemaakt. Zo ontdek ik zelf ook weer nieuwe dingen om in mijn werk toe te passen.'

Download het eindresultaat van de Werkplaats 'Zelfmanagement in de praktijk': Handleiding Zorgen voor Zelfzorg (pdf)

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten