'Zelfmanagement samen uitdokteren’

Zorgmanager Marielle Nellen'Hoe kunnen we de beweging richting zelfmanagement stimuleren? Het is inspirerend om dat samen in een werkplaats uit te dokteren,' blogt zorgmanager Marielle Nellen van Zorggroep SGE.

Wat hebben mensen met een chronische ziekte nodig om zelf grip te houden op hun gezondheid? Met die vraag houden we ons bezig bij SGE. De patiënt krijgt steeds meer de regie terug. En dat is prettig: voor de patiënt maar ook voor onze gezondheidscentra . Door alle veranderingen in de zorg merken we dat er veel extra vragen naar de huisarts komen. Als we niet oppassen, slibt de eerste lijn dicht. We willen ruimte maken door zorg anders te organiseren.

Meer eigen regie

Ik houd mij als zorgmanager bezig met de ontwikkeling van nieuwe zorg en nieuwe zorgproducten in de eerste lijn. Wat wij willen? Dat mensen met een chronische ziekte meer de regie kunnen gaan nemen over hun ziekte. Ik denk dat dit ook kan. De meeste mensen weten tegenwoordig heel goed wat zij wel en niet kunnen met hun ziekte, en wat ze daarbij nodig hebben vanuit de zorg. En voor de toekomstige generatie ouderen zal dit nog sterker gelden.  

Digitale zorg

Zorgverleners zullen op een andere manier moeten gaan werken. Binnen de SGE zijn we op zoek naar die nieuwe manieren. We willen oude patronen doorbreken. Bijvoorbeeld dat het niet meer vanzelfsprekend is dat een patiënt met elke vraag persoonlijk naar het gezondheidscentrum komt. Veel vragen kunnen digitaal worden gesteld en beantwoord. Maar dat is nu nog geen gewoonte.   

Werkplaats zelfmanagement

Dus hoe kunnen we loskomen uit al die vaste patronen? Daarom deed ik mee aan de werkplaats zelfmanagement, samen met één van onze huisartsen. Hoe kunnen we de beweging richting zelfmanagement stimuleren? Het was inspirerend om dat in een werkplaats samen uit te dokteren. In een vrije plek waar we ons losweekten van de regels en systemen. Aanvankelijk wilden we als zorggroep een cursus volgen over zelfmanagement, maar we zijn daar op teruggekomen. Als je zo’n beweging op gang wilt krijgen, is een andere aanpak die zich meer richt op leren in de praktijk beter.

Pipi Langkous

In de werkplaats hebben we gesproken over onze superhelden. Voor mij is dat Pipi Langkous. Zij is vrijgevochten en kijkt op een andere manier naar de wereld om haar heen. Ze trekt zich niets aan van regels en gewoontes, ze ligt in bed met haar schoenen op het hoofdkussen. Pipi Langkous heeft een eigen manier om met zaken om te gaan en daar kunnen we in de zorg wat van leren. Het is een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid dat wij in de eerste lijn hard nodig hebben om patronen te doorbreken.

Sleutel naar zelfmanagement

Voor mij is digitalisering een belangrijke sleutel naar zelfmanagement. Dit biedt zoveel mogelijkheden! Het geeft mensen met een chronische ziekte meer regie en kan zorg ook beter laten aansluiten. Maar dan moet er wel iets veranderen. Consulten zijn nu strak ingericht. Ook in de zorgprogramma’s is strak geregeld hoe we die moeten uitvoeren. Heeft een patiënt zijn bloed laten controleren? Het moet allemaal uitgevoerd worden en gecheckt.

Digitale hulpmiddelen

Over vijf jaar, in 2020, hoop ik dat mensen met een chronische ziekte in onze gezondheidscentra merken dat de zorg beter aansluit bij hun behoeften. Dat de mensen die dat willen en aankunnen, gebruik kunnen maken van goede digitale hulpmiddelen. En dat zij daar beter van worden.

Download het eindresultaat van de Werkplaats 'Zelfmanagement in de praktijk': Handleiding Zorgen voor Zelfzorg (pdf)

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten