Succesvolle zelfzorg: ‘Ik ben helemaal van de medicijnen af’

Corry Bezemer - Zelfzorg Ondersteund ZO!

Door beweging en voeding van de medicatie afkomen? Diabetespatiënt Corry Bezemer laat zien dat het kan. Met haar fysiotherapeut Kees doorliep ze een inspannend, maar succesvol traject op weg naar betere gezondheid. ‘Het leven is er zoveel leuker op geworden.’

Kom Verder, samen werken aan je gezondheid is een landelijke campagne van Zelfzorg Ondersteund (ZO!). Tijdens de campagne vertellen patiënten en zorgverleners wat ondersteunde zelfzorg, ook wel zelfmanagement genoemd, voor hen betekent. Corry Bezemer is een van deze patiënten.

Sport- en lifestyleprogramma

Corry Bezemer: ‘Ik had geen idee dat er iets aan mijn gezondheid mankeerde. De diagnose diabetes type 2 was als een klap in mijn gezicht. Ineens moet je medicijnen slikken, dan voel je je pas echt ziek. Via de praktijkondersteuner kwam ik uiteindelijk terecht bij de Nije Veste, een gezondheidscentrum bij ons in de buurt. Toevallig begon daar net een drie maandelijks sport- en lifestyleprogramma voor diabetespatiënten. Ik kon direct de dag erna beginnen met sporten. Kees werd mijn fysiotherapeut. Ik wist toen nog niet hoeveel ik uiteindelijk aan hem te danken zou hebben.

Corry Bezemer - Zelfzorg Ondersteund

Diabetes Challenge

De echte omslag is gekomen toen mijn fysiotherapeut Kees begin dit jaar aan mij voorstelde of ik mee wilde lopen met de Nationale Diabetes Challenge. Tijdens die challenge wandelt een groep diabetes patiënten zes dagen lang dagelijks gemiddeld vijftien kilometer. Lopen was absoluut niet iets wat ik graag deed, dus Kees heeft me wel een beetje over moeten halen. Maar uiteindelijk ben ik akkoord gegaan en kon de training beginnen.

Dagelijks wandelen

Ik vond op internet een trainingsschema om te beginnen met wandelen. Eerst een kwartier, dan twintig minuten, dat bouwt zich langzaam op. Ik had heus niet altijd zin, mijn man heeft me er af en toe echt doorheen geholpen. Dan kwam hij ’s avonds aan me vragen: Corry, hoelang moet je vandaag lopen? Vervolgens trok hij ook zijn wandelschoenen aan en liep hij met me mee..

Medicatie afbouwen

Nadat ik ongeveer een half jaar aan het trainen was, mocht ik een pil minder gaan slikken. Daar was ik heel blij om. Ik wist ook dat het mogelijk zou zijn om helemaal medicatievrij te raken, dat had ik gezien bij iemand in onze sportgroep. Ik besloot ook mijn voedingspatroon om te gooien. Ik ging voor een koolhydraatbeperkt dieet, waarbij je zaken als brood, pasta, aardappelen en rijst vaker laat staan. Dat resulteerde erin dat ik een paar maanden later nog een pil kon minderen. Een paar maanden geleden was ik op controle bij de praktijkondersteuner. Daar kreeg ik te horen dat ik helemaal mocht stoppen met mijn medicijnen. Ik ben stabiel. Dat was fantastisch, ik wilde het wel van de daken schreeuwen, zo trots was ik. Ik ga er alles aan doen om dit vol te houden.

Wandelvakantie Turkije

Net als vele jaren hiervoor gingen we ook dit jaar weer met vrienden op vakantie naar Turkije. Toen we daar aankwamen stond er een paar wandelstokken voor me klaar. ‘Kom, we gaan lekker wandelen’, stelden onze vrienden voor. We hebben bijna iedere dag een wandeling gemaakt, door de bergen en langs steile afgronden. Het was fantastisch. Dat had ik me een jaar geleden nooit voor kunnen stellen. Toen deed ik echt alles met de auto, ik stapte niet eens op de fiets. Ik was eigenlijk gewoon een oud mens: ik wilde niets, ik kon niets en ik deed niets. Door het sporten heb ik meer kleur in mijn leven. Ik ben vrolijker en daardoor ook gezelliger voor mijn omgeving. Ik voel me eindelijk weer de oude.

Doe mee met de campagne

Lees ook het verhaal van huisarts Stijn van Kerkhoven en praktijkondersteuner Janneke Peters op de website van Zelfzorg Ondersteund: “Tijdens het consult hebben we het over dingen die de patiënt belangrijk vindt” Wil jij als zorgverlener meedoen aan de campagne?  Of wil je op de hoogte blijven? Neem dan contact op met info@zelfzorgondersteund.nl.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten