'Zelfmanagement in de stijl van dokter Gregory House'

Ervaringsdeskundige en zorgprofessional Hanneke van MilligenIn de blogserie ‘Werkplaats Zelfmanagement in praktijk’ vertelt ervaringsdeskundige en zorgprofessional Hanneke van Milligen over haar inspiratiebron op het gebied van zelfmanagement: dokter Gregory House.

'In de werkplaats gingen we op zoek naar nieuwe manieren om consulten voor chronisch zieken in te richten. We spraken in een bijeenkomst over onze superhelden. Voor mij is dat dokter Gregory House uit de tv-serie House. Hij denkt breed vanuit de hele mens. Dat past in deze tijd waarin patiënten hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.

Superheld zelfmanagement

Eigen keuzes maken

Ik ben van mening dat zorgverleners veel duidelijker moeten zijn naar mensen met diabetes over de gevolgen van hun keuzes. "U wilt op dit moment niet stoppen met roken? Dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. Maar dat betekent dat u de volgende risico’s loopt…" Als je die informatie krijgt, kun je als patiënt beter je eigen keuzes maken.

Cursussen voor diabetespatiënten

Zelf heb ik al jaren diabetes type 2. En ik heb twee kinderen met diabetes type 1. Daardoor ben ik een echte ervaringsdeskundige. Vaak verloopt een consult op de volgende manier: Je arts of praktijkondersteuner vraagt: ‘hoe gaat het?’ Dan zeg je: ‘wel goed’. En even later sta je buiten en vraag je je af waarom je er was. Het ging nergens over.

Diabetescursussen

Het is tijd dat consulten voor chronisch zieken veranderen. Het zou, zoals gezegd, goed zijn als zorgverleners duidelijker worden naar patiënten. En patiënten zouden zich veel beter moeten verdiepen in hun aandoening. Ik geef diabetesbasiscursussen bij Zorggroep Almere. Patiënten krijgen alle informatie over hun ziekte. Het is belangrijk dat je weet hoe het zit. Tegelijk leren ze om hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat begint met het zélf voorbereiden van een consult. Zelf bedenken waar je het over wilt hebben. En je zorgverlener vragen om vanuit zijn expertise met je mee te denken.

Handvatten voor zelfmanagement

De cursussen in Almere zijn overvol. Ze worden persoonlijk en gratis aangeboden vanuit het eigen gezondheidscentrum en dat werkt. Mensen willen graag weten wat hun ziekte inhoudt. Ze willen ook ervaringen van anderen horen. Als ik laat zien dat een 'Snelle Jelle' gelijk is aan 3,5 boterhammen – en dat ik die Snelle Jelle’s om die reden niet meer eet – dan onthouden ze dat. Aan het eind van de cursus hebben de deelnemers voldoende handvatten voor zelfmanagement. De praktijkondersteuner kan daar in volgende consulten op inspelen en mee doorgaan.

Brede insteek zelfmanagement  

Hoe kunnen zorgverleners duidelijker worden? Door uit hun comfortzone te stappen en door, geïnspireerd door Dr. House, breed te kijken naar de patiënt. Als de suikerwaarde van iemand omhoog is gegaan, kun je de medicatie aanpassen. Maar je kunt ook aan die patiënt vragen of er wellicht een oorzaak is. Misschien zit iemand net tegen een scheiding aan en zorgt de stress voor hogere waarden. Praktijkondersteuners doen dit vaak al. Maar zorgverleners mogen wat mij betreft vaker vragen: hoe kan ik hierbij helpen? Wat is voor u belangrijk? Wat vindt ú ervan? En wat kunt ú eraan doen? Daar hebben we in de werkplaats zelfmanagement meer ervaring mee opgedaan.'

Download het eindresultaat van de Werkplaats 'Zelfmanagement in de praktijk': Handleiding Zorgen voor Zelfzorg (pdf)

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten