Onderzoek naar zelfmanagementondersteuning

12 januari 2016

Bij het bepalen van de behoefte aan zelfmanagementondersteuning van chronisch zieken is meer aandacht nodig voor de individuele voorkeuren van patiënten. Lieke van Houtum deed hier bij het NIVEL onderzoek naar en promoveerde 8 januari aan de Universiteit van Utrecht.

Individuele doelen, voorkeuren, competenties en de manier waarop mensen hun ziekte ervaren zijn medebepalend voor hun behoefte aan ondersteuning bij zelfmanagement, zo bleek uit haar onderzoek, dat is uitgevoerd binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG) van het NIVEL. 

Ondersteuning bij zelfmanagement van een gezonde leefstijl

Verloop ziekte meer bepalend dan type ziekte

Zelfmanagementondersteuning wordt nu vaak ingezet bij groepen mensen met een bepaalde ziekte, bijvoorbeeld diabetes of astma. Uit het onderzoek van Van Houtum blijkt dat niet zozeer het type ziekte maar veel meer de individuele voorkeuren, competenties en het verloop van de ziekte bepalend zijn voor de behoefte aan ondersteuning. Deze aspecten vormen een beter startpunt voor ondersteuning dan de chronische ziekte die mensen hebben.

Zelfmanagementondersteuning ziekte-overstijgend aanbieden

Mensen met verschillende soorten ziektes krijgen te maken met dezelfde uitdagingen, stelt onderzoeker Lieke van Houtum. Bijvoorbeeld het moeten innemen van medicijnen en het leren omgaan met minder energie. Ondersteuning van zelfmanagement zou volgens Van Houtum vaker ziekte-overstijgend kunnen worden aangeboden. Ook mensen met weinig voorkomende ziektes en mensen met meerdere chronische ziektes, waarvoor nu geen specifieke ondersteuning is, kunnen hier baat bij hebben. Meer informatie over het ondersteunen van zelfmanagement voor chronisch zieken lees in het Thema Zelfmanagement.

Begrip voor persoonlijke leefomstandigheden

Lieke van Houtum concludeert ook dat een brede focus van ondersteuning en ondersteuningsprogramma's gewenst is. Niet alleen aandacht voor medische en leefstijl-aspecten, maar ook voor  iemands persoonlijke leefomstandigheden, percepties van ziekte en gezondheid, het omgaan met de gevolgen van de ziekte en de communicatie met de patiënt. Door de patiënt te helpen bij het begrijpen van zijn centrale rol in de zorg voor de chronische ziekte, het maken van beslissingen in de zorg en het bevorderen van een gezonde leefstijl zal het niveau van zelfmanagement toenemen.

Download het onderzoek van Lieke van Houtum (pdf)

Bron: NIVEL

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten