Patiënten aan het woord over zelfzorg

06 juli 2016

'Eerst kon en mocht ik niets van mijn familie. Maar laatst hadden we 20 eters. Wat ik kan vieren, dat vier ik.' Aan het woord is een longpatiënte, die haar verhaal doet tijdens de kennissessie van Zelfzorg Ondersteund op 16 juni. Persoonlijke verhalen van patiënten stonden deze dag centraal. Wat betekent zelfzorg voor hen?

Kennissessie Zelfzorg Ondersteund

Vier patiënten met een chronische aandoening, zoals COPD en diabetes, openden de middag met een indrukwekkend persoonlijk verhaal. Zij vertelden hoe ze op een andere manier zijn gaan kijken naar hun medicatie, voeding en leefstijl. Met hulp van hun omgeving, zorgverleners en lotgenoten. Zo vertelt ervaringsdeskundige Ad over het volgen van Keer diabetes 2 om, een programma van stichting Voeding Leeft. Een enthousiaste deelnemer van de Nationale Diabetes Challenge vertelt hoe het meedoen aan een wandel challenge heeft bijgedragen aan regelmatig bewegen.

Kennis over gezondheid

Ook zorgprofessionals deelden hun ervaringen over het ondersteunen van zelfmanagement. De dames van Stichting Voorlichters Gezondheid wisten te inspireren met hun verhalen over voorlichting in achterstandswijken. Hafida Boukayoua: 'Soms ontbreekt het mensen aan kennis over een chronische aandoening en kennis van het eigen lichaam. Als ik aan Turkse dames vraag waar je alvleesklier zit, komt het voor dat ze naar hun lever wijzen. Marokkaanse mensen denken vaak aan hun schildklier.' De Voorlichters Gezondheid brengen kennis over gezondheid op een laagdrempelige manier naar buurten en scholen, en verwijzen naar de juiste hulp- en zorgverlening.

Take away messages

In de workshoprondes gingen de 150 deelnemers aan de slag met actuele thema’s als eHealth en dwarsdenken. Enkele take away messages voor zorgverleners: maak ruimte om te experimenteren, geef patiënten inzicht in hun eigen dossier, en maak tijd vrij voor zelfmanagement.

Lees het volledige verslag van de kennissessie op de website van Zelfzorg Ondersteund.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten