Minder huisartsbezoek door thuisarts.nl

14 november 2016

Het aantal huisartsenbezoeken en telefonische consulten is sterk gedaald sinds de komst van de website thuisarts.nl. Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) laat zien dat het zorggebruik bij de huisarts is afgenomen met 12% ofwel 675.000 huisartsbezoeken per maand.

Website ThuisartsDe website Thuisarts.nl is gestart in 2012. Na 4 jaar trekt de site ongeveer 1,6 miljoen unieke bezoekers en 2,9 miljoen pageviews per maand. Op de website staat medische informatie voor patiënten op basis van wetenschappelijke huisartsenrichtlijnen. Negen van de 10 huisartsen gebruikt de website voor voorlichting.

Effect van thuisarts.nl op het zorggebruik

De onderzoekers wilden het effect van een website als Thuisarts.nl op het zorggebruik in Nederland in kaart brengen. De invloed van een dergelijke site op het zorggebruik was nog niet eerder onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat het zorggebruik bij de huisarts landelijk gezien met 12% is afgenomen. Dit betekent 675.000 minder huisartsbezoeken per maand. 

Minder telefoontjes, langere consulten

Vooral laag-complexe, telefonische contacten namen af. Het aantal lange huisartsconsulten (20 minuten) nam juist toe. Ook het zorggebruik van ouderen en mensen met een lage sociaal-economische status daalde. Thuisarts.nl bereikt dus ook deze patiëntgroepen. Het onderzoek maakt duidelijk dat eHealth een krachtig middel kan zijn om zelfzorg te vergroten en het zorggebruik te veranderen. Lees meer over consumenten eHealth in de eerstelijnszorg

Bezoek de website Thuisarts.nl

Bron: NHG

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten