Is personaliseren van zelfmanagement effectief?

30 november 2016

Wat is het effect van zelfmanagementondersteuning op maat? Het Radboudumc en Zorggroep DOH onderzochten dit aan de hand van het screeningsinstrument voor zelfmanagement SeMaS.

ZelfmanagementondersteuningHet inzetten van gepersonaliseerde zelfmanagementondersteuning stimuleert patiënten om zelfmetingen uit te voeren en een individueel zorgplan te gebruiken, maar het heeft geen aantoonbaar effect op patiëntactivatie (kennis, vaardigheden, eigen effectiviteit) of leefstijl. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit het onderzoek van het Radboudumc en Zorggroep DOH, dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Self Management Screeningsinstrument (SeMaS) 

Voorbeeld SeMaS profielDe onderzoekers gebruikten het Self Management Screeningsinstrument (SeMaS) voor het personaliseren van zelfmanagementondersteuning. SeMaS is een vragenlijst die in kaart brengt in hoeverre iemand geschikt is voor zelfmanagement. Denk aan vragen als: bent u bereid om aan zelfzorg te doen? En: hoeveel last ervaart u meestal van uw ziekte? Patiënten vullen de SeMaS-vragenlijst eerst in en vervolgens  wordt de uitslag grafisch weergegeven in cirkels. Hoe groter de cirkels, hoe meer de patiënt in staat is tot zelfmanagement. (Klik op de afbeelding voor een grote weergave van het SeMaS-profiel)

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kun je een samenvatting van het onderzoek lezen. Het complete artikel is beschikbaar via Blendle (€ 0,99) of door een lidmaatschap te nemen op het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Lees verder

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten