e-Book Inspiratie voor zelfmanagement

03 mei 2016

In een nieuw e-Book, uitgebracht door het ROS-netwerk, vertellen 8 professionals hoe zij de implementatie van zelfmanagement vormgeven en welke vragen zij hierbij hebben. Hun boodschap: doe je het samen met de doelgroep, dan loont het.

E-book inspiratie voor zelfmanagementZelfmanagement staat bij zorgprofessionals, zorggroepen, beleidsmakers en verzekeraars hoog op de agenda. De overtuiging groeit dat patiënten zelf een actievere rol kunnen hebben bij het omgaan met hun ziekte en het bevorderen van hun gezondheid.

Meer dan motivational interviewing

Zelfmanagement bevorderen vraagt om een nieuwe rol van de zorgverlener en de patiënt en om aanpassingen in de organisatie van de zorg. Ervaring leert dat er meer nodig is dan een training  ‘motivational interviewing’ en het aanpassen van het ICT-systeem. Er is een cultuuromslag nodig: een breed gedragen visie en een gezamenlijke aanpak, die uitmondt in een nieuwe manier van handelen.

8 praktijkvoorbeelden Triple Aim-aanpak 

In het e-book staan 8 praktijkvoorbeelden van organisaties die zelfmanagement hebben ingevoerd, als onderdeel van een Triple Aim-aanpak: betere gezondheid, beter ervaren kwaliteit van zorg tegen lagere zorgkosten. De professionals die aan het woord komen vertellen hoe ze werken aan de cultuuromslag en zelfmanagement inbedden in de dagelijkse zorgpraktijk.

Succesfactoren voor invoeren zelfmanagement

Wat zijn de succesfactoren om zelfmanagement structureel een plek te geven in het zorgproces? De praktijkvoorbeelden hebben 3 nieuwe aandachtspunten gemeen: 

  1. Behoefte aan kennis en inzicht over hoe je de relatie legt met het concept positieve gezondheid.
  2. Behoefte aan meer inzicht in de rechten van patiënten en wat de patiënt nodig heeft aan informatie.
  3. Hoe betrek je de patiënt nu echt? Hoe geef je patiënten echt een stem? Incidenteel en op een meer structurele manier.

Download het e-Book Inspiratie voor zelfmanagement

Bron: ROS-netwerk

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten