Voeding en bewegen kunnen diabetes type 2 genezen

25 november 2016

Veertig procent van de patiënten met diabetes type 2 kan genezen door gezonde voeding en meer beweging. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), TNO en zorgverzekeraar VGZ.

Diabetes leefstijlveranderingHet gaat voornamelijk om mensen die geen insuline spuiten. Volgens internist en hoogleraar Hanno Pijl van het LUMC is genezing ook voor die patiëntengroep mogelijk. Pijl: 'Het is niet zo dat mensen helemaal geen suikers of koolhydraten meer mogen eten. Maar ze moeten er wel voorzichtig mee zijn. Probeer zoveel mogelijk weg te blijven van suikers, want die verhogen je bloedglucosespiegel.'

Elke dag een half uur bewegen

Ook het andere advies - meer bewegen - hoeft volgens Pijl geen grote inbreuk te zijn op het leven van patiënten. Elke dag een half uurtje matig intensief bewegen is voldoende om de stofwisseling te verbeteren.

Zorgverzekeraars vergoeden leefstijlprogramma's

Ook zorgverzekeraars zetten meer in op leefstijlbegeleiding voor diabetes type 2-patiënten. Voedingsprogramma's voor diabetespatiënten worden steeds vaker vergoed. Zo zit het leefstijlprogramma Keer Diabetes Om in het pakket van VGZ.

Bron: NOS en dit NOS-artikel over leefstijl

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten