Landelijke campagne zelfzorg gelanceerd

21 juni 2016

Op 16 juni is de landelijke campagne 'Kom Verder, samen werken aan je gezondheid' van Zelfzorg Ondersteund (ZO!) gelanceerd. Een groep van bijna 30 mensen met een chronische aandoening gaat als ambassadeurs aan de slag om zelfzorg te stimuleren.

Ambassadeurs van de Kom Verder-campagne Zelfzorg OndersteundDe Kom Verder-ambassadeurs zijn succesvol in het toepassen van zelfzorg en zelfmanagement. De komende periode gaan zij actief hun ervaringen delen met anderen. Zelfzorg Ondersteund wil de groep ambassadeurs laten groeien tot 200 deelnemers en op deze manier grote groepen patiënten en zorgverleners bereiken. Bekijk de campagne 'Kom Verder' op de website van Zelfzorg ondersteund.

Terugblik Zelfzorg Ondersteund op de kennissessie van 16 juni 

Grootschalige implementatie van zelfzorg

Zelfzorg OndersteundZelfzorg Ondersteund is een coöperatie waarin zorgverzekeraars CZ, Achmea, VGZ, Menzis en de Friesland, patiëntenorganisaties NPCF en DVN en vertegenwoordigers van zorgaanbieders InEen, LHV, NDF, NHG samenwerken. Zij zetten zich in voor grootschalige implementatie van zelfzorg en maken zich sterk voor beleidsmatige en financiële integratie van zelfzorg.

3 miljoen voor zelfmanagement

De bundeling van krachten in de coöperatie werpt zijn vruchten af. In april maakten de gezamenlijke zorgverzekeraars bekend 3 miljoen euro te willen investeren in zelfmanagement. Eerstelijns zorgorganisaties die zelfmanagement willen implementeren, maar hiervoor onvoldoende middelen hebben, kunnen aanspraak maken op het budget van de zorgverzekeraars.

Instrumentenkiezer

Om zorgverleners en zorgroepen te helpen bij het implementeren van zelfzorg, zijn er veel tools en instrumenten beschikbaar. De Nederlandse Diabetes Federatie en Zelfzorg Ondersteund (ZO!) stelden een digitale instrumentenkiezer samen met 120 instrumenten. Raadpleeg de instrumentenkiezer

Handleiding Zorgen voor Zelfzorg

Handleiding Zorgen voor ZelfzorgVoor zorggroepen en huisartsenpraktijken is de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg (pdf) ontwikkeld. Deze publicatie heeft als uitgangspunt: leren door te doen. De handleiding biedt zorggroepen en zorgverleners concrete tips en praktijkervaringen om toe te werken naar een aanpak waarbij zelfzorg een vanzelfsprekend onderdeel van de behandeling is.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten