Zorgverzekeraars investeren 3 miljoen in zelfmanagement

15 april 2016

De gezamenlijke zorgverzekeraars investeren 3 miljoen euro in zelfmanagement. Hierdoor wordt mogelijk gemaakt dat meer mensen met een chronische ziekte actief aan hun gezondheid werken. Eerstelijns zorgorganisaties kunnen aanspraak maken op dit budget.

Zelfmanagement in de spreekkamerSteeds meer mensen met een chronische aandoening willen meer grip op hun gezondheid. Zelfmanagement en zelfzorg bieden handvatten om de kwaliteit van leven te behouden of terug te krijgen. En zoveel mogelijk de dingen te kunnen blijven doen die belangrijk zijn. Hierbij gaat het niet alleen om de medische aspecten van de ziekte(n), maar ook om persoonlijke doelen en gedrag.

Budget voor implementatie zelfmanagement

Het bedrag is vrijgemaakt dankzij een krachtenbundeling van patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars in de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) Eerstelijns zorgorganisaties die zelfmanagement willen implementeren, maar hiervoor onvoldoende middelen hebben, kunnen aanspraak maken op het budget van de zorgverzekeraars. Het invoeren van zelfmanagement is namelijk niet eenvoudig. Zo moet het zorgproces aangepast worden en moeten medewerkers geschoold worden voor hun nieuwe rol. 

Tools en instrumenten voor zelfmanagement

Inmiddels zijn er veel tools en instrumenten beschikbaar voor zelfmanagementondersteuning. Onlangs hebben de Nederlandse Diabetes Federatie en Zelfzorg Ondersteund (ZO!) een digitale Instrumentenkiezer gelanceerd om een overzicht te geven van de beschikbare instrumenten. Naar de instrumentenkiezer 

Handleiding Zorgen voor Zelfzorg

Handleiding Zorgen voor ZelfzorgWil je als zorggroep of praktijk meer aandacht besteden aan zelfmanagement door te leren in de praktijk? Bekijk dan de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg, die dit als uitgangspunt heeft. Geen nieuwe tools of instrumenten, maar het bestaande beter toepassen. De handleiding biedt zorggroepen en zorgverleners concrete tips en praktijkervaringen voor een nieuwe aanpak.

Zelfzorg Ondersteund

Zelfzorg Ondersteund is een coöperatie waarin zorgverzekeraars CZ, Achmea, VGZ, Menzis en de Friesland, patiëntenorganisaties NPCF en DVN en vertegenwoordigers van zorgaanbieders InEen, LHV, NDF, NHG samenwerken. ZO! zet zich in voor grootschalige implementatie van zelfmanagement en maakt zich sterk voor beleidsmatige en financiële integratie van zelfzorg.

Bron: Zelfzorg ondersteund

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten