Kennissynthese Zelfmanagement

De Kennissynthese zelfmanagement van het NIVEL biedt een overzicht van de beschikbare kennis op het gebied van zelfmanagement bij mensen met een chronische ziekte. De onderzoekers hebben een meta-review gemaakt van onderzoek uit het buitenland en uit Nederland. Daarmee is nu voor het eerst de effectiviteit van zelfmanagement goed onderbouwd. Ook is duidelijk geworden welke factoren positief bijdragen aan het verder invoeren van zelfmanagement, zoals een interventie die op de wensen en behoeften van de patiënt is afgestemd en enthousiaste zorgverleners die ‘afvinklijstjes’ durven loslaten.

Positieve effecten zelfmanagement

Naar schatting 5,3 miljoen Nederlanders leven met een chronische ziekte zoals astma, COPD, diabetes en hart- en vaatziekten. Zelfmanagement stelt hen in staat de gevolgen van de ziekte beter te beheersen en de ziekte in te passen in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld door medicijnen te gebruiken, zelf de bloedwaarden te controleren en gezond te leven. Zorgverleners hebben een belangrijke rol bij de ondersteuning van zelfmanagement. Deze ondersteuning kan nog verder worden verbeterd, zo blijkt uit de kennissynthese, om daarmee de positieve effecten van zelfmanagement te vergroten.

Meer onderzoek naar zelfmanagement nodig

Hoewel er al veel onderzoek is gedaan naar zelfmanagement, is meer onderzoek nodig. Zo is het van groot belang om zicht te krijgen op wat bij wie het beste werkt. Maar ook onderzoek naar bijvoorbeeld kosteneffectiviteit is nodig voor structurele inbedding van zelfmanagement in de Nederlandse zorg. Op deze manier wordt nog duidelijker wat de meerwaarde is van het inzetten op zelfmanagement ten opzichte van de huidige werkwijze en kan persoonsgerichte zorg beter worden vormgegeven.

Download de NIVEL-kennissynthese over zelfmangement (pdf) Plus de bijlagen bij de kennissynthese zelfmanagement (pdf)

Bekijk ook de Kennissynthese Individuele zorgplannen 


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, bestuurders / managers
Aantal pagina’s / duur: 42 pagina’s
Ontwikkeld door: NIVEL
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten