Kennissynthese Individuele Zorgplannen

Kennissynthese van het NIVEL over het gebruik van individuele zorgplannen in Nederland. De publicatie 'Het gebruik van individuele zorgplannen in de zorg voor mensen met een chronische ziekte' biedt ook inzicht in de verschillende soorten zorgplannen en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

Effectiviteit van individuele zorgplannen

Wat is de effectiviteit van het inzetten van zorgplannen? De NIVEL-onderzoekers concluderen dat er (nog) geen bewijs is voor positieve effecten van het gebruik van een IZP op basis van gecontroleerd onderzoek. Gerapporteerde effecten zijn gebaseerd op kleinschalige praktijkprojecten. Deze praktijkprojecten verschillen in vraagstelling, opzet, en uitkomstmaten. Hierdoor zijn conclusies lastig te trekken. Procesevaluaties laten positieve effecten zien van het gebruik van een IZP op het niveau van de patiënt, de zorgverlener en de organisatie van zorg. Maar gecontroleerde studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen.  

Download de Kennissynthese over Individuele zorgplannen (pdf) (2015)

Bekijk ook de Kennissynthese Zelfmanagement


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners, bestuurders / managers
Aantal pagina’s / duur: 42 pagina’s
Ontwikkeld door: NIVEL
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten