Handleiding Zorgen voor Zelfzorg

Er zijn al zoveel tools, materialen, trainingen en pilots over zelfmanagement. In de praktijk merkten Vilans, ZonMw en de drie zorggroepen die deelnamen aan de werkplaats zelfmanagement dat een andere aanpak nodig is. De werkplaats zelfmanagement richtte zich er niet zozeer op om nieuwe dingen te maken, maar om het bestaande beter toe te passen. Dat leidde tot de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg. Een handleiding voor zorggroepen en zorgverleners vol met concrete tips en praktijkervaringen voor een nieuwe aanpak. De kern van deze aanpak: leren door te doen en niet te snel in oplossingen duiken.

Handleiding Zorgen voor Zelfzorg

Wat kom je te weten?

In de handleiding lees je onder andere:

  • Waarom het voor patiënten, zorgverleners en zorggroepen zo belangrijk is om meer aandacht te besteden aan zelfzorg.
  • Hoe zorggroepen ervaringsdeskundige patiënten goed kunnen betrekken.
  • Hoe zorgverleners en zorggroepen meer aandacht kunnen besteden aan leren in de praktijk.
  • Hoe zorgverleners, zorggroepen en het onderwijs meer kunnen samenwerken en waarom dat belangrijk is voor zelfzorg.
  • Hoe zorggroepen met behulp van 10 concrete stappen in 4-6 maanden, samen met zorgverleners en patiënten, een goede start kunnen maken met een nieuwe aanpak voor de implementatie van persoonsgerichte zorg.

Lees je dit op de tablet of smartphone? Gebruik dan Adobe Acrobat Reader voor optimale weergave!

Hoe is deze handleiding tot stand gekomen?

In het artikel ‘Duik niet meteen in oplossingen’ (pdf) lees je hoe de werkplaats 'Zelfmanagement in de praktijk' aan de slag ging met zorgen voor zelfzorg. In opdracht van ZonMw werkten drie zorggroepen Eerstelijns Zorggroep Haaglanden (ELZHA), SGE uit Eindhoven en Zorggroep Almere en verschillende andere organisaties, samen met Vilans, Zelfzorg Ondersteund (ZO!) en InEen in de werkplaats met elkaar samen. De handleiding 'Zorgen voor Zelfzorg' is het eindproduct van de werkplaats (aug 2014-aug 2015).

Download de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg (pdf)Voor wie:
Eerstelijns zorgverleners, Docenten / onderzoekers
Aantal pagina’s / duur: 26 pagina’s
Ontwikkeld door: Vilans, Zelfzorg Ondersteund (ZO!), InEen in samenwerking met Eerstelijns Zorggroep Haaglanden (ELZHA), SGE uit Eindhoven en Zorggroep Almere
Kosten: Gratis

 

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten