Handreiking Ethische dilemma's bij zelfmanagement

Door de toenemende nadruk op zelfmanagement krijgen zorgverleners steeds vaker te maken met ethische dilemma’s. Moet je als verpleegkundige bijvoorbeeld meegaan in de wens van een patiënt om minder vaak te dialyseren? Handreiking Ethische dilemma's bij zelfmanagementJolanda Dwarswaard (Hogeschool Rotterdam) en Hester van de Bovenkamp (Erasmus Universiteit Rotterdam) hebben een handreiking ontwikkeld voor verpleegkundigen die in hun werk te maken krijgen met ethische dilemma’s.

Een ethisch dilemma

Patiënten kunnen en willen in toenemende mate een actieve rol vervullen. De waarden van een zorgprofessional en een patiënt kunnen echter botsen, waardoor ethische dilemma’s ontstaan. Een ethisch dilemma is een situatie waarin meerdere waarden tegelijkertijd in het spel zijn die tegengestelde acties voorschrijven.

Vijf casussen

Dwarswaard en Van de Bovenkamp hebben een vijftal casussen beschreven met botsende waarden van verpleegkundigen en patiënten. Uiteraard komen ethische dilemma’s voor in iedere sector. Bij iedere casus is nagedacht welke oplossingen denkbaar en haalbaar zijn.

Laat je inspireren

Tot slot wordt een aantal vragen gegeven die zorgverleners kunnen helpen als je met een ethisch dilemma worstelt. De handreiking geeft geen eenduidige oplossing, maar wil inspireren hoe je tot een oplossing van een ethisch dilemma kan komen.

Worstel je met een ethisch dilemma? Bekijk de handige handreiking en laat je inspireren (pdf)

Verder lezen


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners
Aantal pagina’s / duur: 17 pagina's
Ontwikkeld door: Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam
Kosten: Gratis

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten