Hoe denken chronisch zieken over eHealth?

08 juli 2016

Wat kunnen nieuwe digitale hulpmiddelen als apps, thuismeetapparatuur, wearables en online toegang tot je eigen dossier bijdragen aan zelfmanagement? Smarthealth.nl blikt op haar website terug op de workshop de Digitale doe-het-zelver tijdens de Kennissessie van Zelfzorg Ondersteund op 16 juni.

Digitale hulpmiddelen zoals apps, wearables en patiëntportalen zijn volgens minister Schippers veelbelovend. Ze kunnen zelfmanagement ondersteunen. Ziekenhuizen en huisartsenpraktijken experimenten al langer met zelfmanagementprogramma’s waarbij patiënten thuis zelf metingen uitvoeren. Toch is de bekendheid bij patiënten volgens de Nictiz eHealth-monitor nog relatief laag. Wat moet er volgens de chronische patiënten zelf gebeuren om meer inzet van eHealth te krijgen?

Ondersteunen digitale hulpmiddelen zelfmanagement?

eHealth toepassingen voor zelfmanagementIn één van de workshops op de kennissessie van 16 juni gingen patiënten en zorgprofessionals samen in op de vraag: wat kunnen nieuwe digitale hulpmiddelen bijdragen aan zelfmanagement? Patiënten en zorgprofessionals bespraken in verschillende groepen de kansen en bedreigingen van digitale hulpmiddelen voor zelfmanagement. Bij de inventarisatie van de belangrijkste thema’s vielen de struikelblokken die overal aan de orde waren geweest direct op.

In hoeverre zijn app's veilig?

'Hoe kan ik er zeker van zijn dat een bepaalde app voor diabetes deugt en geen persoonlijke gegevens verstuurt zonder dat ik dat weet?' Een begrijpelijk vraag die patiënten aan verschillende tafels stelden. Een aantal van hen ging ervan uit dat hun praktijkondersteuner of huisarts hierin met een goed advies zou kunnen komen. Uit recent onderzoek van het RIVM rond diabetes-apps blijkt echter dat zorgaanbieders deze rol nog niet op zich nemen, en patiënten vooralsnog aangewezen zijn op Google, familieleden, medepatiënten of belangenverenigingen zoals de Diabetes Vereniging Nederland.

Scholing van zorgaanbieders

Het algemene beeld bij patiënten en zorgaanbieders was dat vooral de oudere praktijkondersteuners zelf niet voldoende kennis en ervaring hebben om patiënten goed te kunnen adviseren over het gebruik van apps of online hulpmiddelen. 'Maar iedereen kan wel WhatsApp’en of Facebook gebruiken, dus daar zit het probleem niet,' constateerde een zorgaanbieder. 'We moeten dus meer tijd en aandacht besteden aan de scholing van zorgaanbieders die digitaal gaan samenwerken met chronische patiënten.'

eHealth koppelen aan zorgproces

Patiënten vinden het daarnaast belangrijk dat een app of wearable gekoppeld is aan hun gehele zorgproces. 'Wanneer ik zelf gegevens bijhoud, moet de dokter of de verpleegkundige die niet nog eens opnieuw hoeven in te tikken. Het moet direct in mijn eigen dossier zitten, en die gegevens moeten een onderdeel van mijn behandeling zijn,' aldus een patiënt.

Betere samenwerking met zorgverleners

Hoewel het thema van de workshop de digitale doe-het-zelver was, vond de overgrote meerderheid van de aanwezige patiënten dat de meerwaarde van nieuwe apps en thuismeetkastjes vooral in een betere samenwerking met de dokter of verpleegkundige ligt. Dat bleek ook uit eerdere sessies waarbij Zelfzorg Ondersteund ervaringen en inzichten van patiënten (pdf) verzamelde. Patiënten vinden het belangrijk dat de zorgaanbieder uitleg en duiding geeft aan de gemeten waarden. Cijfers zonder context of advies zeggen chronische patiënten niet voldoende, is een veel gehoorde mening.

Gebruikersvriendelijkheid is belangrijk 

En het is belangrijk bij digitale zelfmanagement tools dat ze gebruiksvriendelijk zijn. Pieter Jeekel, directeur van Zelfzorg Ondersteund: 'We vinden het ook van groot belang dat apps en devices de persoon met een chronische aandoening ook echt verleiden en begeleiden om eigen regie te kunnen nemen, en te starten om aan hun eigen gezondheid te werken en dat vol te houden.'

Lees het volledige artikel Hoe kijken chronische patiënten zelf tegen digitale zelfmanagement tools aan? op Smarthealt.nl. 

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten