Sneller beter met eigen bloeddrukmeter?

19 februari 2016

Zorgverzekeraars verwachten dat zelfmetingen van patiënten leiden tot gezondheidswinst, lagere zorgkosten en meer gemak voor hun verzekerden. Is dat ook zo? Onderzoekers Han de Vries en Anna Jansen verkennen de nieuwe zelfmeetpraktijken, vanuit het perspectief van een zorgverzekeraar.

Zelfmetingen chronisch zieken Het onderzoek 'Sneller beter met je eigen bloeddrukmeter?' (pdf) beschrijft drie initiatieven van zorgverzekeraar Achmea op het gebied van zelfmetingen. Deze vorm van zorgverlening is sinds enkele jaren beschikbaar en loopt vooruit op omvangrijkere toekomstige initiatieven. Patiënten voeren thuis zelfstandig metingen uit, bijv glucosewaarden of de bloeddruk. Handelingen die artsen of verpleegkundigen traditioneel uitvoeren. De data worden verzameld, centraal opgeslagen en vaak in combinatie met andere gegevens geanalyseerd.

Zelfmanagement chronisch zieken

Dat patiënten meer thuis gaan meten, hangt bij deze initiatieven samen met zelfmanagement van chronische aandoeningen. Zorgverzekeraars verwachten dat het leidt tot potentiële gezondheidswinst, lagere zorgkosten en meer gemak voor hun verzekerden. Ook kunnen ze zich hiermee op een positieve manier van concurrenten onderscheiden. Daarnaast kunnen de verzamelde data helpen het effect van deze vorm van zorgverlening te evalueren, waarmee ze bijdragen aan de modernisering van de gezondheidszorg.

Waarom neemt zelfmeting geen hoge vlucht?

Om deze doelen te bereiken, is het van belang dat veel patiënten gebruikmaken van deze nieuwe vormen van meten. Maar het aantal deelnemers binnen deze drie initiatieven is maar een fractie (minder dan 1%) van de totale doelgroep. Als het zelfmeten zoveel voordelen biedt, waarom neemt het dan geen hoge vlucht? Komt dit door de kosten? Weerstand vanuit zorgaanbieders, zorgverzekeraars of patiënten? Angst voor misbruik van de data? De publicatie 'Sneller beter met je eigen bloeddrukmeter?' (pdf) geeft antwoord op deze vragen. De tekst is een hoofdstuk van het E-boek 'De meetbare mens' van het Rathenau Instituut, dat eerder deze maand verscheen.

Verder lezen

 

 

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten