eHealth-monitor 2015: Tussen vonk en vlam

05 november 2015

De Nederlandse zorg is druk aan de slag met eHealth, zo blijkt uit de derde editite van de eHealth-monitor 2015. De eHealth-monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek, waarin Nictiz en het NIVEL de beschikbaarheid en het gebruik van eHealth in Nederland in kaart brengen.

infographic-ehealth

Veel pilots eHealth

Meer dan een derde van de huisartsen, ruim de helft van de medisch specialisten en twee derde van de psychiaters gaven aan dat in hun praktijk of zorginstelling in het afgelopen jaar een pilot is gedaan met een eHealth-toepassing. Ook blijkt dat in meer dan zeventig procent van de gevallen het gebruik van de eHealth-toepassing na die proefperiode werd voortgezet. Artsen gaan zich het komende jaar onder andere inspannen voor het elektronisch uitwisselen van informatie en voor de mogelijkheid om online afspraken te maken.

Wensen van de patiënt

Patiënten willen handige online toepassingen om hun zorgzaken te regelen. Zij zien voordelen in het opzoeken van informatie over zorg en gezondheid op internet. Ook willen zij via internet recepten aanvragen, afspraken maken met de dokter, of de zorgverlener een e-mail sturen met een vraag. Dat lijkt hen gemakkelijk en tijdsbesparend. Een derde van de zorggebruikers vindt het handig om online zijn eigen medische gegevens in te zien.

Zelf gegevens bijhouden

Ten opzichte van vorig jaar houden meer mensen zelf gegevens bij over hun gezondheid, blijkt uit de eHealth-monitor 2015. Opvallend is dat de groep mensen die zijn lichamelijke activiteit bijhoudt met bijvoorbeeld een stappenteller steeg tot een vijfde van de zorggebruikers. Ook houden meer mensen zelf via internet of met een mobiele app gegevens bij over hun doktersbezoeken of behandelingen.

Meerwaarde van digitale zorg

In deze editie van de eHealth-monitor is specifiek onderzocht wat de meerwaarde van digitale zorg is voor zorggebruikers en zorgverleners. De monitor gaat in op de behoeften van zorggebruikers en mantelzorgers en het soort eHealth-toepassingen waarin zij voor zichzelf meerwaarde zien. Zorgverleners vinden dat eHealth de zorg voor patiënten ten goede kan komen. Maar er is volgens hen meer bewijs nodig dat eHealth werkt en er moet goed worden gekeken naar wat werkt, wat niet werkt en voor welke patiëntengroepen een toepassing geschikt is.

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten