11 trends in eHealth

Een high-tec samenleving met high-tec zorg: hoe ziet dat eruit? eHealth-expert Robert Houtenbos zet 11 trends in eHealth op een rij.

1. Overal computers

11 trends in eHealthSmartphones en wearables zijn overal en verschijnen in steeds meer nieuwe contexten en omgevingen. De gezondheidssoftware ontwikkelt zich in hoog tempo naar een optimale gebruiksbeleving.

2. Internet of Things

Voorwerpen worden uitgerust met technologie bestaande uit sensoren en internetverbinding. Zo kan overal data uitgelezen worden. Van wegdek tot te droge potgrond en van volle luiers tot openstaande koelkasten.

3. Alles smart

Steeds meer (huishoudelijke) apparatuur wordt uitgerust met sensoren en is bestuurbaar via apps. Van weegschaal tot spiegel tot slot, van rollator tot tandenborstel. Hoe handig zou het zijn als een sensor in je tandenborstel een seintje geeft, waardoor automatisch een afspraak met je tandarts wordt gemaakt.

4. Security

Het belang van veiligheid wordt steeds groter. Want is iets verbonden met internet, dan bestaat de kans dat het gehackt wordt. Wat doe je als een thermostaat of slot extern wordt overgenomen door een hacker? Wat als je pacemaker gehackt wordt?

5. Verschuiving naar de consumentenmarkt

Waar voorheen de zorgtechnologie vanuit zorgorganisaties werd aangeboden, zie je nu de verschuiving naar de consumentenmarkt. De burger kan zelf consumentenelektronica kopen. Hulpmiddelen om je huis mee te automatiseren (domotica) vind je bij bouwmarkten en in webshops. Veel toekomstige technologie wordt aangeboden via crowdfunding-platforms zoals kickstarter, waar je als burger ontwikkelingen kunt helpen voorfinancieren.

6. Doe-het-zelf

Moderne leveranciers van technologie bouwen hun toepassingen of devices zo, dat er door applicaties van derden mee gecommuniceerd wordt. Hierdoor ontstaat er een open ecosysteem van hardware, apps en data. Je kunt zelfs apparaten met elkaar verbinden, zonder dat daar nog programmeerkennis voor nodig is. Dit stelt je in staat om  zelf nieuwe toepassingen voor technologie te bedenken, of hierin nieuwe combinaties te maken.

7. Zelfmetingen

Zelfmeetapparatuur voor sportactiviteiten en beweeg- of leefpatronen zijn sterk in opkomst. Je kunt bijhouden hoeveel je loopt, eet en hoe je slaappatroon is. Hierdoor krijg je meer zich op je gedrag en levensstijl en kun je doelen te stellen om dit te veranderen.

8. Big Data

Antwoord krijgen op een vraag die je nog niet gesteld hebt. Een oplossing aangereikt krijgen voor een probleem dat je nog niet hebt. Slimme software zoekt patronen en correlaties in grote hoeveelheden ongestructureerde data. Zo gaat supercomputer IBM Watson artsen en patiënten helpen met het stellen van diagnoses. Gewoon via de smartphone.

9. Privacy

Het verzamelen van al die persoonlijke gegevens maken privacy tot een zeer belangrijk thema. Als al die slimme apparaten onze data gaan bijhouden, wat gebeurt er dan mee? Wie kan er bij? En wanneer? Misschien denken we nu niets te verbergen te hebben, maar hoe kijken we daar over 10 jaar op terug?

10. 3D Printing

3D-printing gaat ervoor zorgen dat stappen in distributie en tussenhandel wegvallen. Het product gaat dan direct van ontwerper naar eindgebruiker. Dat geldt voor kunstwerken, gereedschap en wapens, maar ook voor botten, gewrichten, protheses en zelfs organen op basis van eigen DNA.

11. Hologrammen

Holografische projecties zijn prachtig om in de spreekkamer of operatiezaal toe te passen. Artsen kunnen 3D-beelden van lichaamsdelen voor zich projecteren om uitleg te geven aan patiënten en er kan zelfs virtueel geopereerd worden op het hologram, waarna een robot de eigenlijke operatie uitvoert. Of een thuiszorgmedewerker die niet fysiek aanwezig is bij de cliënt. Beeldschermzorg nieuwe stijl!

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten