Transmurale zorg voor COPD-patiënten in de eerste lijn

08 oktober 2015

Huisartsenzorg Noord-Kennemerland (HZNK) en Medisch Centrum Alkmaar (MCA) werken sinds kort met een transmuraal longverpleegkundige. Dit initiatief komt voort uit de Alkmaarse proeftuin Samen Sterker in Zorg. De verpleegkundige vervult een spilfunctie tussen de eerste en de tweede lijn en helpt zo om de kwaliteit van leven van COPD-patiënten te verbeteren.

Transmuraal longverpleegkundige

De transmuraal longverpleegkundige is als casemanager de spin in het web en heeft contact met huisarts, longarts, fysiotherapeut, diëtist en overige instanties die betrokken zijn bij de zorg rondom de COPD-patiënt. De eerste kennismaking met de patiënt is tijdens de ziekenhuisopname; verdere begeleiding vindt plaats in de thuissituatie.

Leefstijladvies

In 2 tot 5 huisbezoeken en telefonisch contact geeft de verpleegkundige de patiënt en de mantelzorgers uitleg over het ziektebeeld, het gebruik van medicatie en leefstijladvies. Met de inzet van een transmuraal longverpleegkundige hopen de HZNK en het MCA onnodige opnames voor COPD te voorkomen.

Bron: www.samensterkerinzorg.nl

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten