Specialistisch Spreekuur Diabetes in Almere

04 januari 2016

Zorggroep Almere en het Flevoziekenhuis zijn in navolging van de Alkmaarse proeftuin Samen Sterker in Zorg (SSiZ) een samenwerkingsverband aangegaan met betrekking tot anderhalfdelijnszorg voor patiënten met diabetes type 2.

Substitutie spreekuur diabetes type 2

Eénmalig diabetesconsult in het ziekenhuis

Diabetespatiënten met een complexe zorgvraag kunnen op verwijzing van de huisarts éénmalig het Specialistisch Spreekuur Diabetes bezoeken. Het consult vindt plaats op de huisartsenpost van het Flevoziekenhuis en bestaat uit 2 onderdelen: 1 consult bij de praktijkondersteuner en 1 consult bij de internist. Zo is het medisch plaatje van de patiënt zo volledig mogelijk om een goed advies te kunnen geven. Aan de hand van de bevindingen doet de internist een behandelvoorstel. Hij neemt de behandeling niet over, maar adviseert de huisarts. Voordeel van deze aanpak is dat de meeste patiënten met het advies onder behandeling kunnen blijven bij de eigen huisarts.

Patiënten en zorgverleners positief: nuttig en prettig

Eind oktober 2015 is de samenwerking van start gegaan. Monique Werson, praktijkondersteuner van Zorggroep Almere is, samen met drie internisten van het Flevoziekenhuis bij het spreekuur betrokken. Hoe bevalt het spreekuur? Monique Werson: 'De reacties zijn erg positief, zowel vanuit de patiënten als vanuit de collega’s. Het wordt als zeer nuttig en prettig ervaren door de patiënten. Per spreekuur zijn er 4 patiënten. De spreekuren zitten elke maand vol. De hulpvragen variëren sterk, van insuline-vragen, betere glucose instelling tot cholesterol-vragen.' In sommige gevallen is doorverwijzing naar een specialist toch nodig. Het bezoek aan het Specialistisch Spreekuur gaat niet ten koste van het eigen risico. Dit is wel het geval als een patiënt doorverwezen wordt naar een specialist.

Verder lezen over substitutie

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten