Wijkverpleegkundigen over hun veranderende beroep

Twaalf weken sprak Zorgenz in opdracht van ZonMw-programma Zichtbare schakel met 4 wijkverpleegkundigen. De gesprekken gaan over de veranderingen in hun vak als gevolg van de transities. Maar ook over de gevolgen voor de opleiding hbo-verpleegkundigen. De interviews zijn gebundeld in de publicatie  'Aan tafel met wijkverpleegkundigen'  – Gesprekken over veranderingen in het beroep in 2015’.

Publicatie Aan tafel met wijkverpleegkundigen - Zorgenz en ZonMw

Zelf indiceren

Vanaf 2015 zijn wijkverpleegkundigen weer verantwoordelijk voor het - samen met de patiënt - in kaart brengen wat de patiënt en zijn naasten zelf kunnen en wanneer professionele verpleging en verzorging nodig is. Hierover vertellen wijkverpleegkundigen Judith van Hoof, Gert Jan Bolt, Anita Kreuk en Marianne Smits. Zij staan geïnspireerd in hun vak en zijn blij met hun regierol, het zelf kunnen indiceren en de mogelijkheid om ook naar leefstijl en de vraag achter de vraag te kijken.

Gevolgen voor de opleiding

De hervormingen van de zorg hebben ook gevolgen voor de opleiding van hbo-verpleegkundigen. Er zijn meer hbo-verpleegkundigen nodig voor de wijk, maar de meeste studenten kiezen liever voor het ziekenhuis. In de publicatie komt docent/onderzoeker Margriet van Iersel aan het woord over haar onderzoek naar de beeldvorming van studenten over de wijkverpleegkundige. Zij pleit voor meer aandacht voor wijkgericht werken binnen de opleiding. Rolmodellen in de praktijk, zoals de geïnterviewde wijkverpleegkundigen, kunnen hierbij helpen.

Naar de publicatie 'Aan tafel met wijkverpleegkundigen'

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten