Hoe werkt jouw sociaal wijkteam samen met specialisten?

Zou je als dat nodig is, je eigen kind, vader of moeder, met een gerust hart naar het sociaal wijkteam van jouw gemeente laten gaan? Vertrouw je erop dat de medewerkers van dit team - generalisten - de kunst verstaan om op het juiste moment de juiste professional in te zetten?

Generalisten in het wijkteam

Veel gemeenten hebben sociale wijkteams ingericht om de toegang naar zorg en ondersteuning voor hun inwoners te regelen. Wanneer een lid van een wijkteam aan de slag gaat, doet hij dat vanuit zijn deskundigheid, maar hanteert de blik van een generalist. Hij kijkt breed naar de vragen van de inwoner en maakt samen met hem een plan om die vragen te beantwoorden. Vaak kan een teamlid terugvallen op zijn oude netwerk, toen hij nog als ‘specialist’ bij een (zorg)organisatie werkte.

Maar als generalist in een wijkteam krijgt hij nu ook veel vragen waar hij niet direct een passend antwoord op heeft. Hoe gaat een medewerker van een wijkteam om met nieuwe en vaak complexe vragen? Signaleert hij snel genoeg dat hij een lacune in zijn expertise heeft en wie kan hij dan raadplegen voor advies? Wat zijn de afspraken met zorgorganisaties?

De specialisten om een sociaal wijkteam heen

Aan de andere kant maken specialisten, zoals een casemanager dementie of een praktijkondersteuner GGZ, zich zorgen of zij wel tijdig worden ingeschakeld en zichtbaar zijn voor het wijkteam. Zij vragen zich verontrust af of de wijkteams wel de juiste expertise hebben om problemen goed in te schatten. En weten zij de juiste specialist te vinden?

Een nieuw samenspel

Hoe kunnen sociale wijkteams en generalisten elkaar snel vinden? Het vraagt om een effectief netwerk van specialisten met verschillende deskundigheden. De rol van de specialist is divers. Hij geeft het wijkteam telefonisch advies, voert samen met hem en de inwoner een (keukentafel)gesprek of overlegt over een plan op maat met zorg en ondersteuning die past bij de behoefte van de inwoner. Een nieuw samenspel ontstaat.

De juiste professional op het juiste moment

Vilans heeft een infographic gemaakt: 'De juiste professional op het juiste moment', met de 3 meest voorkomende samenwerkingsvormen tussen sociale wijkteams en specialisten. Dit zijn: het expertteam, de expertpool en de triagemedewerker die als intermediair functioneert tussen het wijkteam en het expertteam of de expertpool.

De juiste professional op het juiste moment sociale wijkteams


De keuze van een gemeente voor een type samenwerking is veelal gebaseerd op aannamen en voorlopige afspraken met zorgaanbieders. Belangrijke vragen op dit moment zijn: Hoe breed is de generalist, en wanneer wordt de overgang naar de specialist gemaakt? En: welke vaardigheden hebben medewerkers in wijkteams nodig om goed samen te kunnen werken? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in de publicatie: 'Q&A’s samenwerking generalisten en specialisten sociale teams' (pdf).

Heb je meer of andere vragen? Laat hieronder een reactie achter.

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten