Dorpsondersteuner Berrie van de Waardenburg over sociale wijkteams

Dorpsondersteuner Berrie van de Waardenburg

Berrie van de Waardenburg is als dorpsondersteuner lid van het sociaal wijkteam in dorpskern Aarle-Rixtel - gemeente Laarbeek. 'Vroeger bleef het bij praten, nu doen we ons best om iemand in beweging te krijgen.'

'In februari 2014 zijn we gaan praten met bewoners. Hoe kunnen we de zorg in Aarle-Rixtel anders inrichten? Als ik nu terugkijk, was het een goed idee om dit niet van bovenaf op te leggen maar het vanaf het begin samen met bewoners te doen. Je hebt minder weerstand en er komen goede ideeën uit.

Dubbel werk

Bovendien ontdekten we dat er al veel gebeurt in Aarle-Rixtel. Dit dorp telt 5.500 inwoners. We kwamen er al snel achter dat sommige dingen dubbel worden gedaan. Bezoek aan ouderen bijvoorbeeld, dat doet de Zonnebloem, het KBO en activerend huisbezoek. Nu hebben we de mogelijkheid om dat te stroomlijnen.

Sociaal wijkteam

Het sociaal wijkteam is nog in ontwikkeling. Het team bestaat uit de maatschappelijk werker, de Wmo-consulent, iemand van een zorginstelling en de dorpsondersteuner. In de praktijk werken alleen de maatschappelijk werker en ik samen. We gaan samen op bewoners af.

Laatst vroeg de maatschappelijk werker of ik meeging naar een man die sinds een half jaar bij zijn zus woont maar niet meer van de bank komt. We hebben met hem gepraat, gevraagd wat hij graag doet. Hij bleek van tuinieren te houden. Er is onlangs een moestuin opgezet en vroegen of hij daar aan mee wilde werken. Dat wilde hij wel maar hij kon niet meer fietsen. We hebben geregeld dat er iemand met hem meefietst en nu gaat hij inderdaad af en toe naar de tuin.

In beweging

Vroeger was het bij praten gebleven. Nu doen we ons best om die meneer in beweging te krijgen. We spreken hem aan op zijn eigen verantwoordelijkheid en zijn eigen kunnen, dat is ook een verschil. Ik doe dit werk al meer dan dertig jaar. Voorheen deed ik alles alleen. Tegenwoordig werk ik samen met de politie, het maatschappelijk werk, scholen, de zorg. Dat is heel fijn. Je kunt dingen delen.

Lastige punten

Lastig punt is welke zorginstelling je in het sociaal wijkteam vraagt. We hebben drie zorginstellingen maar we willen maar met eentje samenwerken. Dat zal het gemeentebestuur moeten beslissen. Wat ook lastig is, is dat niet alle bewoners de omslag zien zitten. Ze zijn gewend om geholpen te worden, denken dat ze maar hoeven te fluiten en dat het dan geregeld wordt. Daarom is het goed dat we naar ze toe gaan en het uitleggen, vertrouwen opbouwen.

Niet alleen

We hebben nog steeds regelmatig gesprekken met bewoners over de veranderingen in Aarle-Rixtel. Ik merk dat ze heel tevreden zijn. En dat ben ik zelf ook. Ik sta er niet meer alleen voor.'

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten