Dirk-Jan Pereboom, sociaal wijkteam Ospel: ‘Loslaten is het toverwoord’

Projectcoördinator Dirk-Jan Pereboom van de gemeente Nederweert

Dirk-Jan Pereboom werkt als projectcoördinator bij de gemeente Nederweert. Hij coördineert de opzet van een sociaal wijkteam in het Limburgse kerkdorp Ospel.

‘Waarom het zo soepel loopt in Ospel? Omdat we vanaf het eerste moment alle mensen waar het om gaat, erbij betrokken hebben. En omdat we ze de vrijheid geven om zelf met ideeën te komen. Dat werkt, zo krijg je op maat resultaat. Daarbij is Ospel een hechte gemeenschap met een sterk verenigingsleven dat zorgt voor verbinding en betrokkenheid.

Blogserie sociaal wijkteam Ospel - Fotograaf Henk Roemen
Gemeenschapshuis Ospel - fotograaf: Henk Roemen

Veranderingen in sociaal domein

Begin 2014 hebben we als gemeente Nederweert de dorpsraad uitgenodigd, plus de partijen die actief zijn in Ospel op het gebied van werk, welzijn en zorg. We hebben hen het idee voorgelegd om een sociaal wijkteam op te zetten. Ospel is een dorp met 1.320 huishoudens. Er is een heel actieve dorpsraad en er wonen mensen die graag iets voor elkaar willen betekenen. Daarom hebben we dit dorp uitgekozen om proef te draaien. Zo kunnen we op kleine schaal kijken hoe we uiteindelijk vorm en inhoud kunnen geven aan de veranderingen in het sociaal domein.

Samenwerken aan leefbare kern

Loslaten is voor onze gemeente het toverwoord. En dat is een spel. Ik heb een doel voor ogen en ik zoek naar een evenwicht tussen loslaten en bijsturen. Maar uiteindelijk weet ik niet waar het uitkomt. En dat is precies de bedoeling. Het gaat erom dat de mensen samenwerken aan een leefbare kern waar men iets voor elkaar betekent. Dat zie ik in Ospel gebeuren. Mijn werk is hierdoor anders. Ik ben vaak op pad, in ben vaak in Ospel. Ik werk ook niet meer van 9 tot 5. In Ospel zijn de overleggen ’s avonds, anders kunnen de vrijwilligers er niet bij zijn.

Ketenpartners in sociaal wijkteam

Al bij die eerste bijeenkomst bleek dat de ketenpartners graag mee wilden doen. Een maand later, tijdens de tweede bijeenkomst, kwamen ze zelf met plannen. De ketenpartners wilden weten waar de behoeften en mogelijkheden van de inwoners lagen. De dorpsraad, de ketenpartners en de gemeente hebben gezamenlijk een vragenlijst opgesteld. De vragenlijst is verspreid en opgehaald door de dorpsraad en een groep van tachtig vrijwilligers. Maar liefst 466 Ospelnaren hebben de vragenlijst ingevuld. Een geweldig resultaat!

Samenwerkingsvormen en burgerparticipatie

Als je als gemeente mensen de vrijheid geeft om zelf met plannen te komen, zie je gemotiveerde mensen met goede initiatieven. Dat vind ik zo mooi aan dit project. In het verleden waren gemeenten vaak dominant met eenrichtingscommunicatie. Tegenwoordig zoeken we naar samenwerkingsvormen en burgerparticipatie. Natuurlijk vervulden we als gemeente in het begin de trekkersrol, maar de kanteling kwam toen we de uitkomsten van de enquête presenteerden. Toen namen de ketenpartners en de dorpsraad het initiatief voor een informatieavond voor bewoners. De avond is alleen door de gemeente gefaciliteerd en onze wethouder heeft op uitnodiging van de dorpsraad de avond geopend. Meer niet.

Sociaal wijkteam in de steigers

Eind 2014 loopt dit project af. Dan moet er een sociaal wijkteam in de steigers staan. We richten ons met het sociaal wijkteam primair op het bevorderen van de informele hulp en ondersteuning en het versterken van eigen kracht. De toegang tot de formele hulp en ondersteuning gaat voorlopig nog op de oude manier. Ik zie dit als een cultuuromslag die tijd kost. Nee, de totale transformatie van het sociaal domein is niet op 1 januari 2015 gerealiseerd.’ 

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten