Hoe werken wijkteams en specialisten samen?

10 februari 2016

Een sociaal wijkteam is breed samengesteld en biedt vooral generalistische kennis. Soms is de expertise van een specialist nodig. Hoe verloopt deze samenwerking? Wat is de rol van de huisarts? En wie houdt de regie? Lees het artikel van Vilansadviseur Barbara de Groen.

Sinds de introductie van de sociale wijkteams, is in 85% van de Nederlandse gemeenten gekozen voor het sociaal wijkteam als toegang tot zorg en ondersteuning. De wijkteams zijn multidisciplinair en vertegenwoordigen diverse kennisgebieden. Veel wijkteams bestaan uit zogenoemde ‘T-shaped-professionals': professionals die zich vanuit hun eigen expertise integraal richten op het functioneren van mensen, zij treden naar buiten als generalist.

Drie samenwerkingsvormen

Samenwerking specialisten en sociale wijkteamsHet sociaal wijkteam krijgt te maken met verschillende vragen en problemen. In de meeste gevallen weet het team daar raad mee. Het komt ook voor dat het wijkteam niet precies weet wat er aan de hand is en wat de beste ondersteuning voor een inwoner is. Op wie kan het wijkteam terugvallen? Welke specialisten kan het wijkteam inschakelen en hoe is dat in een gemeente of regio vormgegeven? Vilans heeft drie samenwerkingsvormen verkend en getoetst aan de praktijk: 

  • het expertteam
  • de expertpool
  • de triagemedewerker

In het artikel De juiste professional op het juiste moment (pdf) dat in 2016 verscheen in De Eerstelijns, lees je meer over deze drie samenwerkingsvormen. Wat zijn de argumenten om te kiezen voor een van de drie vormen? Ook gaat het artikel dieper in op de rol van de huisarts en de regiefunctie.   

Infographic en veelgestelde vragen

Vilans heeft de resultaten van het verkennend onderzoek gepresenteerd in de Infographic De juiste professional op het juiste moment - deel 1. Hierin vind je een beschrijving van de drie samenwerkingsvormen, praktijkvoorbeelden en de voor- en nadelen overzichtelijk op een rij. In maart 2016 is er een nieuwe versie verschenen van de Infographic De juiste professional op het juiste moment - deel 2. Daarin staan divers samenwerkingsvormen tussen specialisten en sociale wijkteams beschreven en de ervaringen hiermee in de praktijk.

Bekijk ook de handreiking met over Q&A's over de samenwerking tussen generalisten & specialisten.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten