Omaha System ondersteunt samenwerken in de wijk

02 december 2016

Vanaf januari 2017 zijn thuiszorgorganisaties verplicht om met een classificatiesysteem te werken. Het Omaha System is inmiddels uitgegroeid tot het meest gebruikte classificatiesysteem in de wijkverpleging. Hoe werkt Omaha System in de praktijk? Bekijk het filmpje of speel het Omaha spel!

Het Omaha System ondersteunt de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals in de wijk. Het zorgt voor eenheid van taal en transparantie in de zorg. Hoe werkt Omaha System in de dagelijkse praktijk? Bekijk dit filmpje:

Wat kan Omaha betekenen?

De wijkverpleegkundige heeft een centrale positie in de eerste lijn en is een belangrijke schakel tussen zorg en welzijn. Omaha System helpt de wijkverpleegkundige bij het identificeren en vastleggen van aandachtsgebieden, acties en uitkomsten voor de cliënt. Werken met het systeem heeft vele voordelen: het vergemakkelijkt de communicatie tussen professionals en met de cliënt. En het maakt vergelijkingen mogelijk op inhoud, kwaliteit en kosten en biedt het een kader voor de kennis die zorg- en welzijnsprofessionals nodig hebben. Overzichtskaart Omaha System (pdf)

Nieuw: het Omaha Spel

Omaha System Spel Hoe leg je werken met het Omaha System uit? Dit is nog niet zo eenvoudig. Het Omaha System Spel kan hierbij helpen. Aan de hand van casussen doorlopen de spelers het spel. De deelnemers krijgen zo een goede indruk van wat het systeem te bieden heeft. Spieken in het boekje 'Het Omaha System' is geoorloofd. Het is ook mogelijk om een eigen casus in te brengen. Het spel kan ook voor teamevaluatie ingezet worden. Bestel het spel in de Vilans webshop.

Is Omaha System Ingewikkeld?

Omaha-adviseur Jennie Mast zegt hierover in haar blog 'Simpel of niet?' op de website van Omaha System: 'Het werken met een classificatie in de dagelijkse praktijk is nieuw. Met de nieuwe elektronische cliëntdossiers komen classificaties nu direct bij de zorgverleners en in de zorgplannen terecht. Hoe omschrijf je wat er speelt bij een cliënt, wat je wilt bereiken en wat je gaat doen? Het is wennen om dat in dezelfde soort termen vast te leggen en toch op maat te blijven werken. Maar als dat lukt, werkt het sneller, beter en handiger. Het aantal voorbeelden uit de praktijk groeit. Zorgverleners zijn er blij mee.'

Omaha System Congres

Op 30 november kwamen 300 belangstellenden naar het Grote Omaha Congres in Ede. De dag stond in het teken van het delen van ervaringen. Wat is er bereikt sinds het begin van het project, 2 jaar geleden? Bekijk het verslag en de presentaties van het Omaha Congres op de website van Omaha System.

Omaha System Congres

Verder lezen over Omaha System

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten