Zorgpad met focus op samen beslissen
My Best Treatment. Zo heet het nieuwe zorgpad voor mensen met longkanker, dat gebaseerd is op gedeelde besluitvorming. De zorgverlener en de patiënt maken samen een afweging tussen medische en sociaal-psychologische aspecten en komen zo tot de meest geschikte behandelmethode. Diverse samenwerkingspartners uit de medische en wetenschappelijke wereld werken samen aan dit traject, meldt Skipr op haar website.
'De patiënt moet goede informatie krijgen om mee te kunnen beslissen over zijn behandeling,' zegt Madelon Johannesma van Zorgverzekeraar CZ, een van de samenwerkingspartners. 'Zorgverleners zullen bijvoorbeeld vragen of ze kwaliteit van leven of overleven belangrijker vinden.'
Personalised medicine en patient empowerment
Het nieuwe zorgpad brengt twee ontwikkelingen in de zorg bij elkaar: personalised medicine en patient empowerment. Personalised medicine is een ontwikkeling in de geneeskunde die persoonlijke kenmerken en medische informatie van een patiënt integreert in de diagnose en de behandeling. Patient empowerment houdt in dat de patiënt in het beslis- en behandeltraject een centrale rol krijgt. De patiënt kan een eigen beslissing nemen door de juiste informatie en behandelopties te krijgen.
Modellen die behandelresultaten voorspellen
De samenwerkende partijen zijn: zorgverzekeraar CZ, Tilburg University, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), MAASTRO clinic en VU Medisch Centrum. De laatste twee werken samen aan modellen waarmee, op basis van medische data, behandelresultaten van patiënten kunnen worden voorspeld. Deze uitkomsten worden vervolgens geïntegreerd in Decision Support Systems, waarna samen met de patiënt de uiteindelijke behandelmethode wordt bepaald.
Bron: Skipr
Verder lezen
- Thema Samen beslissen - Maak jezelf de basisprincipes eigen van samen beslissen
- Samen beslissen in 7 stappen - Artikel over een model voor gedeelde besluitvorming
- Hulpmiddelen voor samen beslissen - Keuzehulpen, option grids en andere instrumenten