Zorgpad met focus op samen beslissen

07 juli 2016

My Best Treatment. Zo heet het nieuwe zorgpad voor mensen met longkanker, dat gebaseerd is op gedeelde besluitvorming. De zorgverlener en de patiënt maken samen een afweging tussen medische en sociaal-psychologische aspecten en komen zo tot de meest geschikte behandelmethode. Diverse samenwerkingspartners uit de medische en wetenschappelijke wereld werken samen aan dit traject, meldt Skipr op haar website.

Samen beslissen zorgpad

'De patiënt moet goede informatie krijgen om mee te kunnen beslissen over zijn behandeling,' zegt Madelon Johannesma van Zorgverzekeraar CZ, een van de samenwerkingspartners. 'Zorgverleners zullen bijvoorbeeld vragen of ze kwaliteit van leven of overleven belangrijker vinden.'

Personalised medicine en patient empowerment

Het nieuwe zorgpad brengt twee ontwikkelingen in de zorg bij elkaar: personalised medicine en patient empowerment. Personalised medicine is een ontwikkeling in de geneeskunde die persoonlijke kenmerken en medische informatie van een patiënt integreert in de diagnose en de behandeling. Patient empowerment houdt in dat de patiënt in het beslis- en behandeltraject een centrale rol krijgt. De patiënt kan een eigen beslissing nemen door de juiste informatie en behandelopties te krijgen.

Modellen die behandelresultaten voorspellen

De samenwerkende partijen zijn: zorgverzekeraar CZ, Tilburg University, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), MAASTRO clinic en VU Medisch Centrum. De laatste twee werken samen aan modellen waarmee, op basis van medische data, behandelresultaten van patiënten kunnen worden voorspeld. Deze uitkomsten worden vervolgens geïntegreerd in Decision Support Systems, waarna samen met de patiënt de uiteindelijke behandelmethode wordt bepaald.

Bron: Skipr

Verder lezen

 

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten