Samen beslissen bij palliatieve zorg

06 juli 2017

Nadenken en met anderen spreken over als je niet meer beter kunt worden is niet makkelijk. Over het levenseinde spreken kan nog moeilijker zijn. Daarom heeft project Samen bouwen aan vertrouwen vier filmpjes en een brochure ontwikkeld.

Na een moeilijk gesprek over het levenseinde is het logisch om vragen, twijfels en angsten te hebben. Het is voor de patiënt belangrijk om niet met deze gedachten rond te blijven lopen. Als hulpverlener kun je veel van deze onzekerheden wegnemen door een gesprek aan te gaan.

Brochure Samen bouwen aan vertrouwen

Samen bouwenNa het gesprek in het ziekenhuis ben je als hulpverlener het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Nodig hen uit voor een gesprek om alles nogmaals te bespreken. Ook kan de patiënt en de naaste zelf een gesprek of vervolggesprek aanvragen. Zoek hierin vooral naar wat past bij jou en je patiënt. De brochure Samen bouwen aan vertrouwen (pdf) helpt om patënten inzicht en ondersteuning te bieden in de laatste fase van hun leven.

Vier video's voor zorgverleners

Naast de brochure zijn er vier filmpjes gemaakt. Deze vier video's stimuleren en ondersteunen zorgverleners bij het maken van keuzes in de palliatieve fase. De filmpjes zijn ontstaan op basis van ervaringen en wensen van patiënten. Ook zorgverleners hebben meegedacht. Bekijk de vier video's op YouTube. Er is ook een compilatie beschikbaar:

Samenwerking

Leerhuizen Palliatieve Zorg en Vilans voerden het project uit in opdracht van het Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam e.o. met subsidies van ZonMW en KWF.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten