Samen beslissen in 7 stappen

17 februari 2016

Steeds meer patiënten zijn goed geïnformeerd en willen meebeslissen over hun behandeling. Maar samen beslissen blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. In het artikel 'Gedeelde besluitvorming' (pdf) beschrijven adviseurs Ruth Pel-Littel en Haske van Veenendaal een model met 7 stappen, die bedoeld zijn om een duidelijke structuur aan het gesprek te geven. Ook geven zij praktische tips en voorbeeldvragen.

Samen beslissenDe afgelopen jaren zijn de medische mogelijkheden sterk uitgebreid en is veel meer informatie over ziekte en gezondheid beschikbaar voor patiënten. Ook hebben patiënten meer behoefte aan het maken van hun eigen keuzes. Dat de dokter bepaalt wat goed is voor de patiënt, lijkt definitief verleden tijd.

Voordelen van gedeelde besluitvorming

Bij gedeelde besluitvorming, ofwel samen beslissen, worden de medische kennis van de arts en de kennis die de patiënt over zichzelf heeft (waarden, behoeften en voorkeuren) op een gelijkwaardige manier ingebracht. Diagnostiek en behandelingen sluiten daardoor beter aan bij de behoeften van de individuele patiënt en de resultaten zijn beter.

Toepassen samen belissen niet eenvoudig

Toch is het toepassen van de principes van samen beslissen in de praktijk niet zo eenvoudig. Diverse onderzoeken en peilingen laten zien dat zorgverleners vaak denken dat ze gedeelde besluitvorming al toepassen, terwijl patiënten dat in veel gevallen niet zo ervaren.

Gedeelde besluitvorming in 7 stappen

In het artikel Gedeelde besluitvorming (pdf) beschrijven Ruth Pel-Littel en Haske van Veenendaal een model voor gedeelde besluitvorming. Zowel voor enkelvoudige keuzes als meer complexe beslissingen. De auteurs onderscheiden 7 stappen die bedoeld zijn om een duidelijke structuur aan het gesprek te geven. Ook geven zij praktische tips en voorbeeldvragen.

Wat kom je te weten?

  • Wat is gedeelde besluitvorming en wat levert het op?
  • Hoe pas ik gedeelde besluitvorming toe? 
  • Welke competenties zijn nodig? 
  • Welke hulpmiddelen zijn er?

Het artikel Gedeelde besluitvorming (pdf) verscheen eerder in het blad Bijblijven, het nascholingstijdschrift voor huisartsen. Ruth Pel-Littel is senior programmamedewerker en onderzoeker bij Vilans en Haske van Veenendaal is zelfstandig adviseur.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten