Gedeelde besluitvorming in de cure en care

21 april 2016

De verschillen in toepassing van gedeelde besluitvorming in de cure en care zijn niet groot. Dit bleek dinsdag 19 april tijdens een netwerkbijeenkomst van het Landelijk Platform Gedeelde Besluitvorming. De bijeenkomst stond in het teken van de overeenkomsten en verschillen van samen beslissen in de acute zorg (cure) en langdurige zorg (care).

Samen beslissen thuisVilans was dit keer de ‘host’ voor de bijeenkomst, die plaatsvond bij de Winkel van Sinkel, in het hart van Utrecht. Ruim 40 deelnemers namen deel aan een geanimeerde discussie over de overeenkomsen en verschillen tussen samen beslissen in de cure en care. Als inleiding op de discussie hield Leontine Groen van de Ven, docent en onderzoeker bij Hogeschool Windesheim een boeiend betoog. Bekijk haar presentatie 'Gedeelde besluitvorming in de care' (pdf)

Nuanceverschillen in het toepassen van samen beslissen

Vervolgens namen panelleden Dirk Ubbink, hoofdonderzoeker in het AMC en voorzitter van de werkgroep Gedeelde Besluitvorming in het AMC, Leontine Groen van de Ven, docent en onderzoeker bij Hogeschool Windesheim naar gedeelde besluitvorming bij mensen met dementie en Ruth Pel, adviseur en onderzoeker bij Vilans en het AMC naar samen beslissen bij kwetsbare ouderen, het voortouw in de discussie. Wat daarbij vooral naar voren kwam is dat de stappen in gedeelde besluitvorming eigenlijk overal hetzelfde zijn, maar dat er wel nuanceverschillen zitten in de manier van toepassen. Zo ligt het bijvoorbeeld in de dementiezorg meer voor de hand om opties uit te proberen, terwijl het in de ziekenhuissetting bijvoorbeeld niet mogelijk is om operaties ‘uit te proberen’. Ook vraagt de start van de samen beslissen in de care soms meer aandacht, omdat problemen meervoudig of diffuser zijn.

Besluitvorming verschillend voor mantelzorgers

Verder werd benoemd dat in de care mantelzorgers op een andere manier betrokken kunnen zijn bij besluitvorming dan in de cure. De begrippen care en cure vonden sommige deelnemers ook wat kunstmatig. Zo kan een huisarts bij de behandeling van één patiënt zowel cure als care tegenkomen. Jannie Oskam, sociaal wetenschapper, deelde met ons haar eigen ervaringen en die van andere vrouwen met borstkanker over communicatie tussen patiënten en zorgverleners. Zij schreef hierover het boek ‘Zo gaan we het doen! 

Platform Gedeelde Besluitvorming

Het Platform Gedeelde Besluitvorming is een netwerk van mensen en organisaties die zich richten op het bevorderen van samen beslissen in de zorg. Het platform organiseert bijeenkomsten, heeft een LinkedIn groep en enkele inhoudelijke werkgroepen. Lees de mededelingen van het Platform Gedeelde Besluitvorming van de netwerkbijeenkomst op 19 april.  

Online enquête over samen beslissen

Vilans onderzoekt wat professionals nodig hebben om samen beslissen in de care succesvol toe te passen. We zijn benieuwd naar jouw mening! Doe mee aan onze enquête! Vul de online vragenlijst gezamenlijke besluitvorming in (5-10 minuten). 

Verder lezen over samen beslissen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten