3 goede vragen om samen te beslissen

07 december 2015

De roep om een gelijkwaardig gesprek waarin arts en patiënt samen beslissen over zorg en behandeling is groot. 70% van de patiënten geeft de voorkeur aan gezamenlijke besluitvorming. Minister Schippers stelt in een Kamerbrief: 'Samen beslissen is de standaard' . Helaas gebeurt dit in de praktijk nog lang niet altijd. De campagnewebsite 3 goede vragen.nl helpt patiënten en artsen op weg. Een initiatief van patiëntenfederatie NPCF en Federatie Medisch Specialisten.

Gesprek over behandelopties

De 3 goede vragen geven aanleiding tot een open gesprek over alle behandelopties en de persoonlijke situatie van de patiënt. Dit zijn:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden? 
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Patiënten en artsen positief

Het Radboudumc heeft al proef gedraaid met deze campagne. Volgens één van de patiënten verlaagt de campagne de drempel om die vragen te stellen. Ook artsen zijn positief: ‘Ik kan het iedereen aanraden, zonder meer.' En: 'Als ik patiënt was, dan zou ik er gebaat bij zijn, dus ik zou zeggen ‘ja’!'

Uitrol in Nederland

De patiëntenfederatie NPCF en Federatie Medisch Specialisten willen de 3 goede vragen breed uitrollen in Nederland. Steeds meer patiënten en artsen gebruiken de website 3goedevragen.nl om het gesprek in de spreekkamer te verbeteren. De campagnewebsite trok de afgelopen maanden al veel bezoekers. Vanaf eind november is de website officieel klaar.

Posters, folders, presentaties

Artsen en patiënten kunnen hier posters, folders en banners downloaden met informatie over drie goede vragen. Ook de nieuwe handleidingen, presentaties en het filmpje voor wachtkamerschermen zijn gratis te gebruiken. Kijk op www.3goedevragen.nl.

Verder lezen over samen beslissen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten