Handreiking Gezamenlijke besluitvorming

De prioriteiten van de patiënt zijn niet altijd dezelfde als die van de zorgprofessional. De handreiking gezamenlijke besluitvorming over doelen en zorgafspraken maakt dit inzichtelijk en geeft handvatten om hierover in gesprek te gaan. Met de handreiking willen de ontwikkelaars het gesprek tussen de patiënt en huisarts comfortabeler laten verlopen. Enkele casussen geven inzicht in de praktische toepassing.  

4 onderdelen van gezamenlijke besluitvorming

De handreiking bestaat uit de volgende 4 onderdelen:

  1. De voorbereiding van een consult
  2. Het gezamenlijk vaststellen van doelen
  3. Het gezamenlijk maken van zorgafspraken
  4. Een evaluatie

Breed toepasbaar

Het hulpmiddel is te gebruiken bij zowel mensen met één chronische aandoening, als bij mensen met multimorbiditeit en bij kwetsbare ouderen. De situatie van de patiënt is van invloed op de manier waarop de zorgverlener de handreiking gebruikt.

Download de Handreiking Gezamenlijke besluitvorming (pdf)

Samenwerkingspartners

De handreiking is het resultaat van een samenwerking tussen InEen, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht, in samenwerking met DOH Zorggroep, NHG, Huisartsopleiding VUmc en NCPF, in opdracht van het Zorginstituut Nederland. De handreiking is gebaseerd op het Raamwerk Individueel Zorgplan van Zorginstituut Nederland (ZIN).

Bekijk ook de Gesprekshandleiding Samen beslissen voor zorgverleners en de Factsheet Samen beslissen.


Voor wie: Eerstelijns zorgverleners 
Aantal pagina’s / duur: 16 pagina’s
Ontwikkeld door: InEen, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht, DOH Zorggroep, NHG, Huisartsopleiding VUmc en NCPF 
Kosten: Gratis
Afkomstig uit: Hulpmiddelen voor Samen beslissen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten