Proeftuin Vitaal Vechtdal biedt eigen verzekeringspolis

09 november 2015

De proeftuin populatiemanagement Vitaal Vechtdal start een groot project met een eigen verzekeringspolis. Inwoners van Ommen, Hardenberg, Coevorden, Dalfsen en Twenterand die lid zijn van de Coöperatie Vitaal Vechtdal krijgen gratis toegang tot de Vitaal Vechtdal Polis. Diverse lokale initiatieven voor preventie, welzijn, wonen en zorg zijn in deze nieuwe polis gedekt. De Vitaal Vechtdal Polis is op dit moment het grootste project voor populatiegerichte bekostiging en shared savings in Nederland.

Populatiegerichte bekostiging

Huisartsen, gemeenten, het Röpke Zweers Ziekenhuis, ouderenzorgaanbieders en Zilveren Kruis Achmea werken samen om dit project in het kader van populatiegerichte bekostiging mogelijk te maken. Naast de dekking van lokale preventieprojecten krijgen leden korting op hun basisverzekering en korting op aanvullende pakketten.

Shared savings

'Betrokken zorgaanbieders en deelnemende verzekeraars delen de besparingen die straks door de preventieprojecten worden gerealiseerd', zegt Pauline Terwijn, bestuurslid van de coöperatie. 'Met deze shared savings in het vooruitzicht zijn partijen geprikkeld om te investeren in allerlei preventieprojecten in de regio.’

Eerstelijns preventieprojecten

Het bestuurslid beschrijft het als een win-win-win voor burgers, verzekeraars en zorgaanbieders. Ten eerste krijgen burgers voordeel op hun verzekering en toegang tot mooie preventieprojecten. Daarnaast hoeven verzekeraars minder zware zorg te vergoeden en vermindert de schadelast terwijl zorgaanbieders nieuwe eerstelijnsprojecten kunnen starten. Momenteel zitten al 15.000 polishouders bij het collectief en verwachten de organisatoren een  grote groei.

Bron: Zorgvisie

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten