24 uur werken aan Triple Aim

18 november 2016

Op 15 en 16 november kwamen zo'n 50 personen 24 uur bij elkaar om samen te werken aan vraagstukken in de zorg. Tijdens de conferentie deelden de aanwezigen casussen en ervaringen binnen het richtinggevende kader van het Triple Aim-gedachtengoed.

Triple Aim tweedaagse workshopDe principes van Triple Aim richten zich op het verbeteren van de ervaren kwaliteit van zorg en ondersteuning en de gezondheid van een populatie (een groep mensen), terwijl we de kosten per hoofd van de bevolking kunnen verlagen. Meer gezondheid dus voor hetzelfde geld of zelfs voor minder.

Animatiefilmpje over Triple Aim 

Tijdens de tweedaagse wisselden plenaire sprekers en workshops over praktijkinitiatieven elkaar af. Ook werd dit animatiefilmpje vertoond, die laat zien hoe we Triple Aim in de praktijk kunnen vormgeven:

Bekijk ook de presentatie Fundamentals van Triple Aim van Marc Bruijnzeels (JVEI) en Stephan Hermsen en de presentatie 'Triple Aim Longzorg Nijkerk - de rol van de integrator' van Carl Verheijen, directeur gezondheidscentra De Nije Veste en Corlaer in Nijkerk op SlideShareNet.

Gezamenlijk vertrekpunt Triple Aim

De deelnemers gingen ook met elkaar in gesprek over de leidende principes van Triple Aim, een document waarin de visie en ambitie tot uitdrukking komen. De leidende principes vormen een vertrekpunt voor partijen om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Bij de Meandergroep gebeurt dit al. Roger Ruijters, voorzitter Raad van bestuur Meandergroep: ‘Onze wijkverpleegkundigen zijn getraind om cliënten vanuit positieve gezondheid te leren zelfredzamer te zijn. Dat is ons vertrekpunt van Triple Aim.' 

Schotten weg!

Triple Aim tweedaagse Carl VerheijenVolgens Carl Verheijen, algemeen directeur van de gezondheidscentra De Nije Veste en Corlaer in Nijkerk, ontstaat er pas echt gezondheids- en welzijnswinst als de financieringsschotten tussen de zorg, het sociale domein en preventie verdwijnen. Karin Kalverboer, directeur van het Zorg Innovatie Forum: ‘Bij het programma ‘Kans voor de Veenkoloniën, streven we een Triple Aim-aanpak na. Triple Aim vraagt om leiderschap, maar wel iemand uit de regio van de veenkoloniën zelf. Wij zoeken hierbij nadrukkelijk de betrokkenheid van de inwoners.’

Samen Triple Aim verder brengen

Triple Aim tweedaagse gesprekDe deelnemers toonden zich enthousiast over de conferentie: Rob Dillmann, voorzitter Raad van bestuur Isala: ‘Ik wil niet vooruitlopen op goede resultaten, maar ik geloof in de beweging.’ Een deelnemer: ‘Mooi om 24 uur te werken aan Triple Aim en zo samen de beweging een stapje verder te brengen. Het gelijktijdig werken aan de drie doelen is complex, maar de ambitie spreekt me heel erg aan.’ Wat werd er op Twitter gezegd? Bekijk de Storify van 24 uur Triple Aim.

Oproep: deel jouw ervaringen!

Met jouw kennis en ervaringen uit de praktijk komen we tot gezamenlijke inzichten en oplossingsrichtingen. Ken jij een praktijkvoorbeeld, succesverhaal of ervaring met Triple-Aim? Laat het ons weten via:info@triple-aim.nl.  

Geleerde lessen

De opbrengsten van deze tweedaagse zijn: een versterking van het netwerk, inzicht in ervaringen, delen van kennis en feedback voor de noodzakelijke afbakening van de leidende principes van de Triple Aim-beweging in Nederland. De organisatoren Jan van Es Instituut (JVEI), OptiMedis Nederland en Vilans verspreiden de geleerde lessen, kennis en informatie via de website www.triple-aim.nl.  

Discussieer mee over Triple Aim

LinkedIn groep Triple Aim.NLUitwisseling en verbinding van personen die betrokken zijn bij de Triple Aim-beweging, vindt plaats via de LinkedIn-groep Triple-AimNL. Er zijn inmiddels meer dan 200 leden. En via bijeenkomsten die in de toekomst worden georganiseerd. Ook op Twitter is Triple Aim actief: volg Triple-Aim.NL.

Lees meer over Triple Aim op www.triple-aim.nl  

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten