Article Header Image

Farmacie

De farmaceutische zorg wordt wel het laaghangend fruit in de proeftuinen populatiemanagement genoemd. Het is relatief eenvoudig om hierop zowel te besparen als de medische kwaliteit te verbeteren. Veel regio’s zetten in op doelmatig voorschrijven, daarbij geven zorgverzekeraars huisartsen informatie over geneesmiddelen die goedkoper zijn (bijvoorbeeld omdat een patent is verlopen). Ook verbeteren regio’s de voorlichting aan patiënten over medicijngebruik, waardoor therapietrouw beter wordt.

Verspilling tegengaan

Een andere maatregel is verspilling tegengaan, bijvoorbeeld door meer naar het individu te kijken. Een diabetespatiënt met hartproblemen hoeft wellicht minder lang een middel te gebruiken dan een diabetespatiënt zonder hartproblemen. Professionals worden geprikkeld om daarnaar te kijken en samen met de patiënt afspraken te maken.

Besparing op farmaceutische zorg

Naar schatting is op farmaceutische zorg wel een miljoen euro per jaar te besparen in een regio, terwijl de medische kwaliteit kan verbeteren. Omdat er regionaal al langere tijd overlegstructuren bestaan tussen apothekers en huisartsen (FTO’s) is de organisatie hiervan relatief eenvoudig. Bekijk de praktijkvoorbeelden bij dit thema.

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten