Proeftuin Hoensbroek: ‘Met een goed gevoel de spreekkamer uit’

'De tips en tricks uit de workshop 'Het goede gesprek' zorgen ervoor dat je met een goed gevoel de spreekkamer uitgaat.' In deel 3 van de drieluik over de proeftuin persoonsgerichte zorg bij gezondheidscentrum Hoensbroek-Noord vertelt patiënte Angelique Bruggeman-Somers over de workshop.

Angelique zat in de wachtkamer toen de praktijkondersteuner haar benaderde. Vanwege chronische klachten, ben ik regelmatig in het gezondheidscentrum. De praktijkondersteuner vertelde over de workshop en vroeg of ze mee wilde doen. 'Ik was niet direct enthousiast’, geeft Angelique toe. 'Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik.’ De workshop bleek een schot in de roos voor haar.

Goede voorbereiding is belangrijk

Angelique is blij dat ze de workshop heeft gevolgd. ‘Een aantal dingen wist ik al, maar ik heb ook veel opgestoken. Een gesprek goed voorbereiden is belangrijk. Ik heb geleerd dat het niet raar is om een briefje met steekwoorden mee te nemen. Persoonsgerichte zorg HoensbroekOok moet je goed op je houding letten en controleren of je iets goed begrepen hebt. Herhaal gerust wat de zorgverlener gezegd heeft om er zeker van te zijn dat je hem snapt. Het belangrijkste inzicht vond ik dat je zelf mag meedenken over de behandeling. En dat je je mening mag delen. Je bedenkt niet meer achteraf wat je nog had willen zeggen of vragen. Je gaat met een goed gevoel de spreekkamer uit.’ (foto: stockbeeld)

Wil je zelf de workshop geven?

Na de sessies vullen de deelnemers een evaluatieformulier in. Hierin kunnen zij aangeven of zij de workshop zelf zouden willen geven. Angelique was inmiddels zo te spreken over de sessies dat zij ‘ja’ invulde. ‘Ik ben heel sociaal en wil anderen graag helpen met mijn ervaring’, legt zij uit. ‘Ik was ook altijd nerveus voor een gesprek in de spreekkamer, maar ik heb geleerd voor mezelf op te komen. Ik herken het probleem bij anderen. Voor de deelnemers is het fijn dat niet alleen een zorgverlener de workshop geeft, maar dat er ook iemand bij is die het probleem vanuit eigen ervaring begrijpt.’

Tips en tricks voor een goed gesprek

Angelique hoopt dat de deelnemers hun nervositeit bij gesprekken kwijtraken. ‘Wij laten zien dat je met de juiste voorbereiding een goed gesprek kunt voeren. Dat geldt niet alleen voor een gesprek met de arts. De tips and tricks komen ook van pas bij andere gesprekken in het dagelijks leven.’ Angelique kwam toevallig bij de workshop terecht, maar ziet het nu als een kans. ‘Het geven van de workshop is echt iets voor mij. Ik stond er meteen voor open. Het is fijn als mensen met een goed gevoel een gesprek verlaten. En dat ik daaraan kan bijdragen.’

Mensen met elkaar verbinden

Angelique gaat ook bijdragen aan het digitale ‘vraag en aanbod’-bord. Dit is een andere interventie die is voortgekomen uit de proeftuin. Het gezondheidscentrum wil ook een rol vervullen in het verbinden van mensen aan elkaar. Bijvoorbeeld mensen die willen wandelen, maar niet alleen. Samen met een andere patiënt fungeert Angelique als gastvrouw op een inloopbijeenkomst voor dit 'vraag en aanbod'-initiatief. Hiervoor stelt de praktijk voor enkele keren in de maand een ruimte beschikbaar.

Proeftuinen persoonsgerichte zorg

Gezondheidscentrum Hoensbroek is een van de 4 zorgorganisaties die deelnemen aan de proeftuinen persoonsgerichte zorg van Vilans. De zorgorganisaties verkennen nieuwe wegen om persoonsgerichte zorg toe te passen in de praktijk. Proeftuin Hoensbroek richt zich op meer eigen regie voor de patiënt. Proeftuin Lindenholt biedt cliënten een zorg & welzijnsgesprek en Cicero Zorggroep richt zich op het waarde toevoegen aan het leven van de cliënt. Lees meer over de proeftuinen

Kennis en inspiratie over persoonsgerichte zorg

Gesprekskaart zelfmanagementHet thema persoonsgerichte zorg op dit kennisplein biedt kennis, stappenplannen, praktijkvoorbeelden en instrumenten voor persoonsgerichte zorg. Zoals het White paper - integrale aanpak van persoonsgerichte zorg. Of een artikel over meten van persoonsgerichte zorg. Veel gedownload en direct inzetbaar is de gesprekskaart 'Baas over je eigen gezondheid', waarmee je de zorg op een eenvoudige manier persoonsgerichter maakt.

Contact over de proeftuinen?

Neem voor meer informatie over de proeftuin persoonsgerichte zorg contact op met Jeanny Engels: j.engels@vilans.nl | (06) 1518 2894. Wil je contact met gezondheidscentrum Hoensbroek over de proeftuin? Dat kan via beleids-/kwaliteitsmedewerker en praktijkondersteuner Anneke Coenen: pohoensbroek@ezorg.nl.   

Dit is het laatste deel van het drieluik over de proeftuin persoonsgerichte zorg bij Gezondheidscentrum Hoensbroek. Lees ook de andere 2 delen:

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten