Zorggroep Synchroon faciliteert persoonsgerichte zorg

Algemeen manager Synchroon Hedi ter BraakDrie jaar werkt Zorggroep Synchroon aan persoonsgerichte zorg, met het accent op zelfmanagement en werken met individuele zorgplannen. Hedi ter Braak, algemeen manager: 'persoonsgerichte zorg is een cultuuromslag'.

Persoonsgerichte zorg zoals beschreven in het white paper klinkt logisch en eenvoudig, maar in de praktijk is het niet zo simpel. Dat is onze conclusie na een 3-jarige pilot. Voor mij is persoonsgerichte zorg, wij spreken overigens van zelfmanagementondersteuning en werken met een individueel zorgplan, dat je per patiënt kijkt waar hij behoefte aan heeft en wat zijn persoonlijke doelen zijn. Vervolgens kijk je hoe je dat kunt faciliteren, als zorgverlener en als zorggroep.

Dilemma’s voor zorgverleners

De zorgverleners in onze zorggroep zijn er allemaal van overtuigd dat dit belangrijk is. Ze zijn er ook mee bezig. Maar in de praktijk lopen ze tegen dilemma’s aan want ‘de winkel is gewoon open tijdens de verbouwing’. Aan de ene kant wil je de zorg beter afstemmen op individuele wensen en behoeften, aan de andere kant moet je productie draaien en monitorgegevens aanleveren. Aan de ene kant wil je de tijd nemen voor een gesprek met een patiënt, aan de andere kant heb je te maken met volle spreekuren.

Omslag naar persoonsgerichte zorg

Ik weet zeker dat de omslag naar persoonsgerichte zorg doorzet, maar ik denk ook dat het nog veel ontwikkeltijd kost. Dit is een cultuuromslag. Niet alleen bij zorgverleners maar zeker ook bij patiënten en zorgverzekeraars. Dat vraagt om ruimte, tijd en geld.

Motiverende gespreksvoering

Onze pilot is inmiddels afgesloten. We hebben een toolkit ontwikkeld, een stappenplan voor praktijken die verder willen met zelfmanagement. Vanuit de zorggroep bieden we scholing in onder meer motiverende gespreksvoering. En we zijn een klankbordgroep voor patiënten aan het inrichten, samen met Zorgbelang Brabant.

Data-analyse zelfmanagement

Wat nog beter kan, is dat we regionaal beschikbare data koppelen en de informatie analyseren. Dan kunnen we mogelijk voorspellingen doen, op postcodeniveau, hoe de zorgvraag zich ontwikkelt en wat de mogelijkheden op het gebied van zelfmanagement zijn van inwoners in de regio.

Samenwerking in de regio

Ik ben blij met de samenwerking in de regio, tussen de verschillende ketenpartners en tussen de eerste en tweede lijn. Die samenwerking is goed. We hebben een regionale visie op zelfmanagement geformuleerd, samen met patiëntenvereniging en ketenpartners uit de regio. Heel waardevol.’

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten