Volg de proeftuinen persoonsgerichte zorg

Vier proeftuinen persoonsgerichte zorg verkennen nieuwe, creatieve manieren om zorg en ondersteuning te bieden die aansluit bij de leefwereld van de cliënt. Zij ontwikkelen een eigen aanpak en werken toe naar een methodiek voor persoonsgerichte zorg. Ben je nieuwsgierig naar wat er in de proeftuinen gebeurt? Volg hier de verhalen!

Maak kennis met mevrouw Sullot

‘Ik word hier beter verzorgd dan thuis; ik ben erg gelukkig’. Bewoonster mevrouw Sullot is erg tevreden over de persoonsgerichte zorg in zorgcentrum Schuttershof van Cicero Zorggroep. Haar verzorgende vertelt in een video over de manier waarop zij zorg verleent: ‘het is zo belangrijk te kijken naar de persoonlijke omstandigheden, zodat bewoners hun eigen leven kunnen leiden.’ Bekijk de video:

Lees ook het interview over persoonsgerichte zorg in zorgcentrum Schuttershof

Vier proeftuinen persoonsgerichte zorg

Om persoonsgerichte zorg in de praktijk handen en voeten te geven is Vilans in 2015 gestart met het begeleiden van vier proeftuinen in verschillende sectoren van de langdurige zorg. Dit zijn de proeftuinen:

Leefwereld van de cliënt centraal

Persoonsgerichte zorg in HoensbroekDe wensen en behoeften van de cliënt zijn het vertrekpunt van de proeftuinen. Of je nu je een consult hebt bij de huisarts, naar dagbesteding gaat of verhuist naar een verpleeghuis, iedereen wil dat er aandacht is voor zijn persoonlijke wensen en voorkeuren. Vilansadviseur Jeanny Engels is een van de experts die de proeftuinen begeleidt. Lees haar blog Proeftuinen persoonsgerichte zorg: 'geef de cliënt de hoofdrol'.

Wat gebeurt er in de proeftuinen?

Visual-persoonsgerichte-zorg-voorbeeldElke proeftuin kiest zijn eigen aanpak. Gezondheidscentrum Hoensbroek versterkt de eigen regie en de rol van de patiënt. Wijkgezondheidscentrum Lindenholt verbindt zorg en welzijn en Cicero Zorggroep richt zich op waarde toevoegen aan het leven van de cliënt. Lees hun verhalen en bekijk de filmpjes: 

Persoonsgerichte zorg bij Cicero Zorggroep

Manager Marianne Pisters van Cicero Zorggroep vertelt hoe ze haar medewerkers motiveert om persoonsgerichte zorg te leveren:


Wie werken er samen in de proeftuinen?

Binnen de proeftuinen werken cliënten uit de langdurige zorg samen met professionals uit verschillende disciplines: zorgverleners en managers uit gezondheidscentra, professionals uit sociale wijkteams, de ouderen- en gehandicaptenzorg, GGD’en, gemeenten en zorgverzekeraars.

Methodiek voor persoonsgerichte zorg

Op basis van de inzichten en ervaringen zullen de samenwerkende partijen een methodiek voor persoonsgerichte zorg ontwikkelen die toepasbaar is in de ouderenzorg, de eerste lijn en de gehandicaptensector. Ook werken de partners aan een monitor die organisaties inzicht geeft in hoeverre hun zorg en ondersteuning persoonsgericht is. Lees meer over de monitor persoonsgerichte zorg

Kennis en inspiratie over persoonsgerichte zorg

Gesprekskaart zelfmanagementHet thema persoonsgerichte zorg op dit kennisplein biedt kennis, stappenplannen, praktijkvoorbeelden en instrumenten voor persoonsgerichte zorg. Zoals het White paper - integrale aanpak van persoonsgerichte zorg, de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg of de methodiek 'Zelfmanagement en beperkte gezondheidsvaardigheden'. Veel gedownload en direct inzetbaar is de gesprekskaart 'Baas over je eigen gezondheid', waarmee je de zorg op een eenvoudige manier persoonsgerichter maakt.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten