Persoonsgerichte zorg hoog op agenda DOH Zorggroep

Stafmedewerker zelfmanagement Nathalie Eikelenboom

Zorggroep DOH werkt aan een meerjarige beleidsagenda voor zelfmanagement en persoonsgerichte zorg. Nathalie Eikelenboom, stafmedewerker zelfmanagement en eHealth: ‘Deze aanpak kan ik iedere zorggroep aanraden.’

‘Als Ondernemende Huisarts zijn we sinds 2011 bezig met zelfmanagement. Samen met Vilans hebben we een beleidsagenda voor zelfmanagement opgesteld. Dat kan ik elke zorggroep aanraden die hiermee aan de slag wil. Stel eerst een visie vast en maak vervolgens een concreet plan op verschillende niveaus. Wij doen dat nu al drie jaar.

Screeningsinstrument

We bieden patiënten ondersteuning op maat via een digitaal individueel zorgplan. We hebben ook een screeningsinstrument ontwikkeld waarmee de zorgverlener kijkt naar de competenties en barrières voor zelfmanagement, genaamd ‘SeMaS’ (Self Management Screeningsinstrument). Dit instrument geeft antwoord op de vraag: kan deze patiënt ermee aan de slag?

eHealth-applicaties

Voor patiënten zijn er allerlei groepscursussen zoals ‘Stoppen met roken’ en ‘Mijn diabetes en ik’. We hebben diverse eHealth-applicaties zoals ‘Mijn Gezondheidsplatform’ en ‘Kleur je leven’. En we hebben interventies voor zorgverleners: ‘Doen en blijven doen’ waarbij je leert hoe je een gedragsverandering kan stimuleren bij patiënten.

Meer eigen regie

Zelfmanagement is een koers die we vanaf 2011 zijn ingezet en ik verwacht dat we deze koers blijven varen. Er komen steeds meer ouderen en dus komt er steeds meer vraag naar zorg. Zelfmanagement is een manier om de zorg te ontlasten en mensen meer eigen regie te geven.

Overleg met zorgverzekeraars

Ik ben tevreden over hoe het nu gaat, dat we op allerlei fronten dingen doen en een gevarieerd aanbod hebben. Ik ben ook tevreden dat we elk jaar met de zorgverzekeraars kunnen overleggen over nieuwe projecten, wij zijn een proeftuin voor hen. Het kost wel tijd om het allemaal goed te regelen.

Patiënten meer betrekken

Ik ben 20 uur per week aangesteld hiervoor en dat is geen overbodige luxe. Vooral de implementatie van het keteninformatiesysteem en van ‘Mijn gezondheidsplatform’ heeft veel tijd gekost. Wat ik meer zou willen? Patiënten betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe instrumenten. We leggen zaken wel voor aan een patiëntenadviesraad, maar dit zou nog beter kunnen. Als je patiënten vanaf het begin betrekt bij een nieuwe ontwikkeling op het gebied van zelfmanagement, kun je nog meer bereiken.’

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten