Positieve Gezondheid: standaard behandelplan niet meer nodig

07 oktober 2016

Een standaard behandelplan is niet altijd meer nodig, wanneer zorgverleners werken volgens de benadering van Positieve Gezondheid. Door de cliënt zelf te vragen wat voor hem of haar belangrijk is, hoeven niet alle standaard behandeldoelen te worden uitgevoerd. De zorg is daardoor meer persoonsgericht en soms ook goedkoper.

Positieve gezondheidDit zijn de eerste bevindingen van het transitietraject Positieve Gezondheid. Acht zorgorganisaties brengen binnen dit traject, samen met het Institute for Positive Health (IPH) en Vilans, het concept Positieve Gezondheid in de praktijk. De deelnemers zijn: Omring, Vivium, Rudolf Steiner zorg (Raphaëlstichting), BrabantZorg, Markenheem, Hilverzorg, IJsselheem en Thebe. In september werden ervaringen gedeeld tijdens een inspiratiemeeting. De deelnemers zijn enthousiast over Positieve Gezondheid: 'De ziel van de zorgkundige wordt geraakt,' zegt één van de deelnemers. 

Het spinnenweb als hulpmiddel voor een goed gesprek

Scoringsinstrument positieve gezondheid - IPHMachteld Huber, oprichter van het Institute for Positive Health, vertaalde positieve gezondheid naar 'Het spinnenweb'. Een scoringsinstrument met 6 dimensies, bedoeld als middel om met de cliënt in gesprek te gaan over wat hij of zij belangrijk vindt. Met de nadruk op middel, het is geen doel op zich. Het gaat om het verhaal erachter. Soms is de cliënt niet in staat om een gesprek te voeren over wat hij of zij belangrijk vindt. Ook dan kan het spinnenweb ingezet worden, via de mantelzorger of een verzorgende. Die weten vaak goed te vertellen wat belangrijk is voor de cliënt. (Klik op de afbeelding voor een uitgebreide weergave van het spinnenweb.)

Basis voor goede zorg

De deelnemende organisaties zien dat Positieve Gezondheid van cliënten vergroot kan worden, als de basis voor goede zorg gezocht wordt in de 6 dimensies van Positieve Gezondheid. Zij kijken samen met de cliënt en de familie naar welke dimensie voor de cliënt belangrijk is. Die krijgt vervolgens extra aandacht. Een mantelzorger bij Brabantzorg: 'Mijn moeder houdt van mooie en kleurige kleding. Dat wordt nu twee x per week samen met haar uitgezocht. Dat kost tijd, maar gedurende de dag wordt die tijd terugverdiend omdat ze vrolijk is.'

Standaard behandelplan niet meer nodig

Vaak wordt in de revalidatie per ziektebeeld een standaard behandelplan uitgerold. In dit geval vulde de zorgkundige samen met de cliënt het spinnenweb in. Zij zag dat de cliënt hoger scoorde dan ze had verwacht. Zij vulde niet de behoeftes en de wensen voor de cliënt in. In plaats daarvan ging zij het gesprek aan met de cliënt over de 6 dimensies van Positieve Gezondheid. Hierdoor kwamen de zorgkundige en de cliënt er samen achter wat de cliënt echt graag wilde voordat zij naar huis ging. De cliënt wilde zelf naar het toilet kunnen. Andere behandeldoelen kregen een minder hoge prioriteit. Samen hebben de zorgverlener en de cliënt de doelstellingen aangepast. Door het gesprek te voeren over de wensen van de cliënt maak je de zorg meer persoonsgericht en soms ook goedkoper.

Nieuw transformatieprogramma Positieve Gezondheid

De 8 deelnemende organisaties starten in oktober en november met fase 2. Zij gaan Positieve Gezondheid verder verankeren en breder implementeren binnen hun organisaties. Volgend jaar start een nieuw transformatieprogramma Positieve Gezondheid in de ouderen-/ en gehandicaptenzorg.

Meer informatie

Voor meer informatie over het transitietraject Positieve Gezondheid kun je terecht bij Stannie Driessen, directeur Advies en Implementatie bij Vilans s.driessen@vilans.nl / 06-228 10 107. Voor meer informatie over het nieuwe transitieprogramma in de ouderen- en gehandicaptenzorg kun je terecht bij Femke de Wit, senior adviseur bij Vilans f.dewit@vilans.nl / 06-22809741.

Verder lezen over positieve gezondheid

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten