POH-S blijft onderdeel huisartsenpraktijk

12 februari 2016

Praktijkondersteuner huisartsenzorg-somatiek (POH-S) en praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH) blijven beiden een rol vervullen in de huisartsenpraktijk. Eerder was er sprake van dat de POH-S zou gaan verdwijnen. Wel gaat de POH-S zich richten op minder complexe zorg bij chronische aandoeningen. Terwijl de PVH verantwoordelijk wordt voor complexere zorg en de coördinatie daarvan.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hebben hiertoe een akkoord gesloten met InEen, NVvPO, NVDA, V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners, FNV, CNV en de HBO-opleidingen.

Onzekerheid over de positie van de POH-S

POH-S blijft bestaanIn 2011 ontstond onzekerheid over de positie van de POH-S. De LHV en het NHG stelden zich op het standpunt dat de hbo-opleiding voor de POH zou gaan verdwijnen, omdat de beroepsgroep zich verder wilde ontwikkelen. De POH-opleiding zou worden vervangen door de hbo-v-opleiding tot praktijkverpleegkundige huisartsenzorg. Bestaande POH-S-en werd geadviseerd zich om te scholen door middel van een verkorte hbo-v-opleiding.

Opleiding POH-S weer van start

Naar aanleiding van dit standpunt van de LHV en het NHG werd de hbo-opleiding tot POH-S stopgezet. Terwijl de eerste afgestudeerde PVH-ers pas over vier jaar afstuderen, waardoor een tekort ontstond. Nu het akkoord is gesloten is het de bedoeling dat de opleiding tot POH-S weer van start gaat.
Bron: LHV

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten