Patiëntenversie Zorgstandaard Chronische Pijn beschikbaar

11 december 2017

Hoe krijg je als patiënt goede zorg bij chronische pijn? Dat staat beschreven in de Zorgstandaard Chronische Pijn, waarvan nu een patiëntenversie verschenen is. Een toegankelijk en makkelijk leesbaar document voor chronische pijnpatiënten en hun naasten, maar ook voor pijnverpleegkundigen en andere behandelaars.

De Zorgstandaard Chronische Pijn beschrijft optimale pijnzorg. Omdat de officiële zorgstandaard een dik en lastig te lezen document is, heeft het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem (SWP) samen met de Dutch Pain Society (DPS) een toegankelijke patiëntenversie gemaakt, ontwikkeld door behandelaars én patiënten samen.

Download de nieuwe patiëntenversie van de Zorgstandaard Chronische Pijn (pdf, 2017)

Zorgstandaard chronische pijn

Effectieve behandeling van chronische pijn

De patiëntenversie biedt informatie voor een zo effectief mogelijke behandeling van chronische pijn. Er staat beschreven hoe behandelaars goed met elkaar én met de patiënt samenwerken. Ook lezen patiënten hoe zij kunnen voorkomen dat acute pijn chronisch wordt en wat de beste ondersteuning is. 

zorgstandaardInformatie over chronische pijn

De zorgstandaard geeft antwoord op vragen als:

  • Wat is chronische pijn?
  • Wanneer is sprake van een patiënt met chronische pijn?
  • Hoe is chronische pijn te voorkomen?
  • Wat is de meest effectieve (wetenschappelijk bewezen) behandeling van chronische pijn?
  • Hoe werken de verschillende behandelaars het beste samen?

1 op de 5 volwassenen heeft chronische pijn

1 op de 5 volwassenen in Nederland heeft chronische pijn. Het beïnvloedt het leven van patiënten negatief en beperkt hen in werk en dagelijkse bezigheden. De behandeling van chronische pijn liet nog veel te wensen over. Daarom namen behandelaars, patiënten en wetenschappers het initiatief voor de zorgstandaard. De gezamenlijke opzet en uitvoering is uitzonderlijk: vanaf stap één hadden patiënten evenveel invloed als de behandelaars.

Meer informatie over de Zorgstandaard Chronische Pijn op de website van pijnpatientennaar1stem.nl

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten