Tips en adviezen over diversiteit in de zorg

07 november 2016

In grote steden heeft inmiddels meer dan de helft van de inwoners een niet-Nederlandse achtergrond. Om iedereen goed van dienst te kunnen zijn, is het voor zorgverleners van belang om goed om te kunnen gaan met culturele verschillen. Daarom lanceert Kennisplein Zorg voor Beter het thema Diversiteit.

Omgaan met diversiteit in de zorgDiversiteit is een breed begrip. In dit thema gaat het met name over culturele verschillen, homoseksualiteit, laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden. Hoe ga je om met diversiteit? Het is belangrijk dat je als zorgverlener:

  1. culturele gevoeligheid ontwikkelt
  2. je bewust bent van je eigen cultuur, normen en waarden 
  3. kennis hebt van andere culturen en leefstijlen

Diversiteitsbeleid in organisaties

Wil je zelf als organisatie aan de slag met diversiteit? Lees wat je kunt doen op de pagina diversiteitsbeleid op Zorg voor Beter. Ook vind je in het thema veel informatie, praktische adviezen, tips, lesmateriaal en filmpjes. Zoals deze video over de veranderende ouderenzorg:

Openheid en nieuwsgierigheid

Chandra Verstappen, programmamanager bij Pharos en expert van het thema Diversiteit: ‘Het is belangrijk dat er binnen de zorg meer aandacht komt voor diversiteit. Bij persoonsgerichte zorg hoort oog voor diversiteit, openheid en nieuwsgierigheid. Als zorgmedewerker moet je leren omgaan met allerlei verschillen, daarover gaat dit thema.’

Naar het thema Diversiteit op Zorg voor Beter

Verder lezen over gezondheidsvaardigheden

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten