Methodiek voor persoonsgerichte zorg

06 april 2017

Hoe maak je de zorg meer persoonsgericht en op maat? Samen met de proeftuinen persoonsgerichte zorg ontwikkelde Vilans een 'lenige' methodiek, die iedereen op zijn eigen manier kan invullen.

‘Wat heb jij nodig om je goed en gelukkig te voelen?’ Dat is de centrale vraag bij persoonsgerichte zorg. Of het nu een consult is bij de huisarts, dagbesteding of wonen in een voorziening: bij persoonsgerichte zorg gaat het om aandacht voor iemands persoonlijke wensen en voorkeuren.

Download de methodiek persoonsgerichte zorg (pdf)

Methodiek persoonsgerichte zorg

Hoe pas je persoonsgerichte zorg toe?

Het klinkt eenvoudig. En misschien doe je het ook al. Maar voor veel zorgverleners is het nog een worsteling: hoe pas ik de uitgangspunten van persoonsgerichte zorg toe in de dagelijkse praktijk? En hoe doe ik dat samen met collega’s? De nieuwe methodiek helpt je daarbij. Volg de 5 stappen of kies je eigen route:

  1. Voordat je begint
  2. Maak een plan
  3. Begin en probeer uit
  4. Leer en verbeter
  5. Zorg dat het werkt 

Methodiek persoonsgerichte zorg

Beproefde elementen

De methodiek reikt je ‘beproefde’ elementen aan: uitgangspunten die in de proeftuinen hebben bijdragen aan een succesvolle aanpak:

  • Benut de deskundigheid van de cliënt
  • Denk en doe zoveel mogelijk samen
  • Wees creatief en verzin nieuwe, aansprekende werkwijzen
  • Probeer uit, leer en stel bij
  • Gebruik het Huis van persoonsgerichte zorg als leidraad

Praktijkervaringen en inzichten

In de publicatie vind je veel praktijkervaringen en inzichten van de deelnemers. Een van hen is wijkgezondheidscentrum Lindenholt in Nijmegen. Zij bedachten een interventie waarin zorg en welzijn samenkomen: het driegesprek. Een consult waarin de huisarts, een lid van het sociaal wijkteam en de wijkbewoner samen praten over de zorgen en vragen van de bewoner. Lees meer over het driegesprek van proeftuin Lindenholt

Cultuuromslag

Aan de slag gaan met een leuke werkvorm gaat zeker helpen. Maar daarmee ben je er nog niet. Ook in de proeftuinen werd wederom duidelijk: het werkt pas in de beleving van de cliënt als iedereen deze werkwijze uitdraagt. Van kok tot zorgverlener, van portier tot manager. Een cultuuromslag dus.

Huis van persoonsgerichte zorg

Huis_persoonsgerichtezorgHoe kun je die cultuuromslag realiseren? Gebruik het 'Huis van persoonsgerichte zorg' als ijkpunt en gespreksmodel. Het biedt aanknopingspunten om persoonsgerichte zorg in alle onderdelen van de organisatie door te voeren. Ook hier weer bepaal je zelf de route en vraag je je steeds af wie en wat ervoor nodig is om dat specifieke onderdeel goed te laten werken. Meer over het huis van persoonsgerichte zorg lees je in het white paper persoonsgerichte zorg. Heb je vragen over de methodiek? Neem contact op met adviseur persoonsgerichte zorg Jeanny Engels: j.engels@vilans.nl of bel (06) 1518 2894.

Download de methodiek persoonsgerichte zorg (pdf)

Hoe persoonsgericht is jouw organisatie?

Wil je weten hoe persoonsgericht jouw praktijk of gezondheidscentrum is? Doe mee aan de monitor persoonsgerichte zorg. Een meetinstrument dat Vilans samen met de proeftuinen ontwikkeld heeft. Door middel van interviews met patiënten, naasten en zorgverleners krijg je een beeld van wat jouw organisatie al doet en waar nog winst te behalen valt. Lees meer over deelname aan de monitor

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten