Rijke patiëntenverhalen met narratief onderzoek

31 oktober 2016

Welk type onderzoek zet je in om erachter te komen wat voor cliënten echt belangrijk is? Traditionele methodes, zoals interviews of vragenlijsten geven niet altijd voldoende inzicht hierin. Vilans testte 2 nieuwe creatieve onderzoeksmethodes: Narratief onderzoek en 'Probe kits'. Lees wat dit opleverde.

Onderzoek naar de leefwereld van cliënten is een belangrijk thema in de langdurende zorg. Vilans experimenteert met onderzoeksmethodes die gericht zijn op het verhaal van de persoon. Deelnemers reageren enthousiast: “Het is fijn dat bij dit onderzoek naar mijn verhaal werd geluisterd. Soms heb ik het idee dat de zorg mij als een nummer ziet.”

Narratief onderzoek voor persoonsgerichte zorg

Narratief onderzoek: persoonlijke belevenissen

Narratieven of verhalen gaan over persoonlijke belevenissen. Een narratief interview heeft tot doel gebeurtenissen te achterhalen die belangrijk zijn voor de cliënt. Dit lukt met open vragen en goed luisteren. Uit de verhalen kunnen wensen, verlangens, problemen en oplossingsstrategieën worden gedestilleerd.

Probe kits: pakketjes met opdrachten

‘Probe kits’ zijn pakketjes met voorwerpen en opdrachten. Ze inspireren mensen om hun waarden, gevoelens en gedachten te verwoorden. Voorwerpen in zo’n onderzoeksbox zijn: een wegwerpcamera, een notitieboekje, kaartjes met prikkelende vragen of een voice-recorder. Deelnemers kiezen zelf welke voorwerpen ze gebruiken. Er zitten praktische en associatieve opdrachten in, zoals een bewaardoosje waar iemand zijn beste herinnering in kan stoppen.

Geschikt voor mensen die zich moeilijk uitdrukken

Beide methodes lenen zich goed voor exploratief onderzoek bij mensen die moeite hebben om hun vraag of behoefte goed te verwoorden. Sommige mensen zijn meer visueel ingesteld of hebben meer tijd nodig om een antwoord te geven. Deze onderzoeksvormen bieden deelnemers de ruimte om vrij te associëren en te reflecteren. Benieuwd naar de resultaten? Lees het artikel 'Durf te experimenteren' (pdf) dat verscheen in Kwaliteit in Zorg.

Wil je meer weten over de werkwijze? Bekijk het filmpje op YouTube

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten