Persoonsgerichte zorg: Hoe meet je dat?

06 juni 2016

Persoonsgerichte zorg en ondersteuning richten zich op de wensen en behoeften van een patiënt. Het gaat om de vraag wat nodig is voor een cliënt om het leven te kunnen leiden zoals hij dat wenst. Maar hoe meet je nu of zorg en ondersteuning inderdaad persoonsgericht zijn?

Monitor persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorgOm persoonsgerichte zorg goed toe te kunnen passen in de praktijk en waar nodig bij te sturen, is het belangrijk om persoonsgerichte zorg te kunnen meten. In samenwerking met het Louis Bolk Instituut ontwikkelt Vilans daarom een monitor die dit mogelijk maakt. De monitor maakt inzichtelijk hoe persoonsgerichte zorg in praktijk wordt gebracht en wat daarvan de effecten zijn. Het ontwikkelen van deze monitor is onderdeel van het project 'Proeftuinen persoonsgerichte zorg'. Naar verwachting zal de monitor eind 2016 beschikbaar zijn voor gebruik. Download het volledige artikel over de monitor 'Persoonsgerichte zorg: hoe meet je dat?' (pdf) dat verscheen in De Eerstelijns.

Literatuurstudie en expertgroep

Het traject startte met het raadplegen van eerder opgedane kennis middels een literatuurstudie. Een expertgroep, bestaande uit wetenschappers, een vertegenwoordiger van een zorgverzekeraar, een patiëntvertegenwoordiger en zorgprofessionals uit de vier proeftuinen, besprak vervolgens de uitkomsten van de literatuurstudie. Zij gingen in discussie over de vraag: hoe meet je persoonsgerichte zorg? De bevindingen uit de literatuurstudie en de expertgroep zijn samen genomen de volgende:

  • De meeste bestaande meetinstrumenten zijn top-down ontwikkeld.
  • De meeste bestaande meetinstrumenten zijn zorg-georiënteerd.
  • De meeste bestaande meetinstrumenten zijn breed en algemeen.
  • Meten de meetinstrumenten wel wat we echt willen weten?

Artikel over persoonsgerichte zorg 

In mei publiceerden Jeanny Engels en Nick Zonneveld een artikel over de monitor voor persoonsgerichte zorg in De Eerstelijns. Lees het volledige artikel 'Persoonsgerichte zorg: hoe meet je dat?' (pdf) Wil je meer informatie over de monitor of de proeftuinen persoonsgerichte zorg? Neem contact op met Jeanny Engels: j.engels@vilans.nl / 06 15 18 28 94 of Nick Zonneveld: n.zonneveld@vilans.nl / 06-15 14 90 45.

Verder lezen

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten