Gezondheidscentrum integreert zorg en welzijn

08 maart 2016

Gezondheidscentrum De Bilt gaat zorg- en welzijnsdiensten geïntegreerd aanbieden. Op 21 maart opent het vernieuwde Gezondheidscentrum haar deuren. De nieuwe locatie biedt een scala aan zorgdisciplines onder één dak: van huisarts tot apotheek, van fysiotherapeut tot wijkverpleging.

Gezondheidscentrum combineert zorg en welzijnMet de nieuwe opzet legt Gezondheidscentrum De Bilt de verbinding tussen de huisartsenzorg, paramedische zorg, farmaceutische zorg, verpleegkundige zorg, thuiszorg, informele zorg (mantelzorg), welzijn en specialistische zorg. Daarmee ontstaat een compleet en geïntegreerd zorgaanbod in de buurt. Er zijn in Nederland pas enkele gezondheidscentra die een combinatie van eerstelijnszorg- en welzijnsdiensten aanbieden. Dit is nog geen gemeengoed.

Thuiszorg-teams

De teams van de thuiszorgorganisaties en huisartspraktijken worden in het Gezondheidscentrum geïntegreerd en treden met één gezicht naar buiten als thuiszorg-teams. Voor elke patiënt die thuiszorg krijgt, is er één verpleegkundige die de zorg coördineert en kijkt of de patiënt de juiste zorg krijgt. Dat betekent ook één aanspreekpunt voor mantelzorgers. Achter de schermen werken de disciplines op een efficiënte manier samen, terwijl in het directe contact met de zorgvrager persoonlijke zorg en aandacht centraal staat.

Elektronisch zorgdossier

De thuiszorg-teams werken toe naar één gemeenschappelijk elektronisch zorgdossier, waar ook de patiënt en de mantelzorgers gebruik van kunnen maken. De lijnen vanuit de thuiszorg-teams met het sociaal wijkteam of de specialist ouderengeneeskunde zijn kort doordat allen in hetzelfde pand werkzaam zijn. Ook werken de zorgverleners nauw samen als het gaat om het signaleren van zorgbehoeften. Naar verwaching zullen patiënten met complexe problematiek betere kwaliteit van zorg en ondersteuning ervaren door onderlinge afstemming van professionals.

Verbinding zorg en welzijn

'Deze werkwijze toont aan dat het, ondanks organisatorische en financiële schotten, mogelijk is om verbindingen tussen zorg en welzijn te leggen en te borgen, dubbel werk te voorkomen, centrale toegang te regelen en integrale oplossingen te bedenken,' aldus het persbericht van Gezondheidscentrum De Bilt.

Bron: De Biltsche Courant

Lees ook hoe praktijkverpleegkundigen ouderenzorg Petra Cornelis en Leonie Bosch-van den Berg de ouderenzorg in De Bilt multidisciplinair en proactief organiseren.

kennispleinchronischezorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten